13 Σεπτεμβρίου 2022

Ζαν Λυκ Γκοντάρ: Με υποβοηθούμενη αυτοκτονία πέθανε ο μεγάλος σκηνοθέτης


 Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο γαλλο-ελβετός πατέρας της Nouvelle Vague, έφυγε από τη ζωή με υποβοηθούμενη αυτοκτονία, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Γκοντάρ κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία λόγω ‘πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν αναπηρία’, σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής γνωμάτευσης», εξήγησε ο Πατρίκ Ζανερέτ, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation.

«Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος», ανέφερε στην εφημερίδα πρόσωπο που πρόσκειται στην οικογένεια αλλά δεν κατονομάζεται.

«Πήρε λοιπόν την απόφαση να τελειώνει. Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό για αυτόν να γίνει γνωστό», πρόσθεσε.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης έλαβε φάρμακα για να τερματίσει τη ζωή του στο σπίτι του στο Ρολ της Ελβετίας, δήλωσε ο Ζανερέτ στους New York Times, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι ο Γκοντάρ είχε συζητήσει το θέμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε συνεντεύξεις του.

Στην Ελβετία υπάρχουν διάφορες μορφές ευθανασίας, όπως η παθητική και η υποβοηθούμενη. Η γνωστότερη είναι η υποβοηθούμενη, η οποία επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, από 187 το 2003 σε 965 το 2015, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Μειώθηκαν ελαφρά το 2016, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι.

Το 2014, στο περιθώριο του Φεστιβάλ των Καννών, ο Γκοντάρ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της δημόσιας ελβετικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) αν θα σκεφτόταν ποτέ να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία.

Η απάντηση ήταν καταφατική: «Ναι, αλλά προς το παρόν […] αλλά είναι ακόμα πολύ δύσκολο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: