26 Σεπτεμβρίου 2022

Πίεση: Η αναπνευστική τεχνική που τη μειώνει όσο ένα αντιυπερτασικό

Μια μέθοδος εκγύμνασης των πνευμόνων μπορεί να δράσει ως αποτελεσματικό αντιυπερτασικό και να δώσει τη λύση στους ασθενείς που αδυνατούν να γυμναστούν - Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Η εκγύμναση των αναπνευστικών μυών αυξάνει τη δύναμη κα την αντοχή τους και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης με αποτελεσματικότητα εφάμιλλη ορισμένων αντιυπερτασικών ή και ασκήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Κολλέγιο Alma με την έρευνά τους να δημοσιεύεται στο Journal of Applied Physiology.

Η αντιυπερτασική μέθοδος που θέλησαν να εξετάσουν οι ερευνητές ονομάζεται προπόνηση αντίστασης αναπνοής και γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής.

Η προπόνηση αναπνοής με αντίσταση γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής (power-breathe) μέσω της οποίας ο χρήστης εισπνέει και εκπνέει κάθε μέρα για αρκετά λεπτά. Η συσκευή εξαναγκάζει τους αναπνευστικούς μύες να δουλέψουν πιο εντατικά κατά την εισπνοή και την εκπνοή, ενδυναμώνοντάς τους. Μέσω αυτής της πρακτικής οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μείωνεται και η αρτηριακή πίεση. Η συσκευή αυτή ήδη χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια ως μέσο ενδυνάμωσης της αναπνευστικής λειτουργίας για αθλητές και τραγουδιστές.

Ομάδες υγιών εθελοντών εξασκήθηκαν στη χρήση αυτής της συσκευής για λίγα λεπτά κάθε μέρα επί έξι εβδομάδες. Σε κάθε συνεδρία εισέπνεαν και εξέπνεαν 30 φορές με τη βοήθεια της συσκευής. Πριν και μετά από κάθε προσπάθεια γινόταν η μέτρησης της αρτηριακής τους πίεσης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι διαπίστωσαν μια σταθερή μέση πτώση των 9mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση, (τη μεγάλη). Οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης είναι 120/80 mmHg. Οι ερευνητές περιέγραψαν την αλλαγή ως σημαντική και αντίστοιχη της βελτίωσης που ορισμένοι ασθενείς βλέπουν με φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνουν επίσης ότι η μείωση είναι αντίστοιχη αυτής που επιτυγχάνεται με ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το τρέξιμο.

Σύφμωνα με τους ερευνητές μια τέτοιου τύπου αναπνευστική προπόνηση μπορεί να φανεί χρήσιμοη σε ασθενείς κάθε ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν για να ρυθμίσουν την πιεσή τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: