26 Σεπτεμβρίου 2022

Κακοκαιρία «Bogdan»: Πώς πήρε το όνομά της και σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

 Θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Μέρος της κακοκαιρίας με την ονομασία “Bogdan” που έδωσε η Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα κινηθεί ανατολικά και θα μας επηρεάσει τις επόμενες ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

 Από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, σύμφωνα με το meteo.gr.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει επίσημα ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ έχει συγκροτήσει Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου για την ονοματοδοσία με σκοπό την ταχεία αναγνώριση των μετεωρολογικών συνθηκών που αναμένεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Όσον αφορά την «Bogdan» πήρε το όνομα της από την Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία μαζί με τις Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο συγκροτούν την Ομάδα Κεντρικής  Μεσογείου και έδωσαν το όνομα στην κακοκαιρία καθώς θα επηρεαστεί περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα. Να σημειωθεί ότι το επόμενο γκρουπ πρέπει να χρησιμοποιήσει το όνομα που ήδη έχει δοθεί.

Από την ομάδα της Κεντρικής Μεσογείου έχουν αποφασιστεί τα ακόλουθα ονόματα για τις κακοκαιρίες του 2022–2023: Ana, Bogdan, Clio, Dino, Eva, Fobos, Gaia, Helios, Ilina, Leon, Minerva, Nino, Olga, Petar, Rea, Silvan, Talia, Ugo, Vesta, Zenon.

Στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στο έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ, θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και ακολούθως η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης.

Συγκεκριμένα την Τρίτη (27-9-2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:

α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα

β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, συνολικά προβλέπονται πάνω από 50mm βροχής καθʼ όλη τη διάρκεια της Τρίτης στις παραπάνω περιοχές που θα επηρεαστούν, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που μας δείχνουν ακόμη και για πάνω από 100mm βροχής  δίνοντας μας πορτοκαλί συναγερμό.

Τις επόμενες ημέρες οι έντονες βροχές θα σταματήσουν και θα έχουμε φαινόμενα ασθενούς μέχρι μετρίας εντάσεως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο τον κλασικό καιρό του “Π” Λόγω του ΝΔ ρεύματος αυτός ο καιρός στη “μετεωρολογική αργκό” λέγεται καιρός του “Π”, καθώς επηρεάζονται τα δυτικά τα βόρεια και το Αν. Αιγαίο , μια περιοχή μου μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα “Π”.

Σημειώνεται ότι με αυτόν τον τύπο του καιρού διατηρούνται οι θερμοκρασίες σε πολύ καλά επίπεδα , ενώ προς το τέλος αυτής της εβδομάδος οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας τείνουν να ξεπεράσουν και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ (σύνδεσμος “https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena”) για τα έντονα καιρικά φαινόμενα . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από  αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού..enikos.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: