17 Σεπτεμβρίου 2022

Γαλλία: Καταγγελίες παιδεραστίας στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι Saint-Nicolas de la Dalmerie

 

Γαλλία: Καταγγελίες παιδεραστίας στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι Saint-Nicolas de la Dalmerie
Το μοναστήρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύει όσα καταμαρτυρούν τα δύο αδέλφια, αλλά οι πράξεις έχουν παραγραφεί H εφημερίδα Libération φέρνει στο φως τη μαρτυρία δύο αδελφών που φέρονται να βιάστηκαν σε μικρή ηλικία κατ’ εξακολούθηση, στη διάρκεια της διαμονής τους για τρία καλοκαίρια από το 1978-1980, στο ορθόδοξο μοναστήρι Saint-Nicolas à la Dalmerie που βρίσκεται στη νότια Γαλλία, 60 χιλιόμετρα από το Μονπελιέ και ανήκει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την μαρτυρία των δύο αδελφών που σήμερα είναι 50 ετών, την πρώτη φορά που κακοποιήθηκαν από δύο μοναχούς, αυτοί και ο έτερος αδελφός τους -που δεν κατέθεσε τη μαρτυρία του στην εφημερίδα- ήταν 8, 10 και 12 ετών. Οι μοναχοί που καταγγέλλουν ως βιαστές τους έχουν πεθάνει.

Το μοναστήρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύει όσα καταμαρτυρούν τα δύο αδέλφια, αλλά οι πράξεις έχουν παραγραφεί.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι δύο μοναχοί -ένας από του οποίους ήταν διευθυντής- έχουν πεθάνει αλλά ο τελευταίος εναπομείνας μοναχός, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ομπέρ, παραδέχεται τις κατηγορίες. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι, αν και μόλις είχε έρθει στο μοναστήρι, οι δύο μοναχοί είχαν σχέσεις με νεαρούς «16 ετών». Ότι ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι.

Τα τρία αδέλφια δεν ανέφεραν την κακοποίηση τους για χρόνια, ούτε γνώριζε ο ένας για τον άλλο. Ορισμένες μνήμες έσβησαν για χρόνια, ο κάθε ένας έζησε το σιωπηλό του εφιάλτη μέχρι την διακομιδή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο του ενός από τα τρία αδέλφια. Οι γονείς τους δεν ήθελαν να μάθουν περισσότερα.

Τα αδέλφια είναι πεπεισμένα ότι υπήρξαν κι άλλα νεαρά θύματα στο μοναστήρι. Το 2010 ένα από τα αδέλφια επέστρεψε στο μοναστήρι με πρόθεση να σκοτώσει έναν από τους δύο μοναχούς, αλλά οι άλλοι δύο τον μετέπεισαν. Οι θύτες δεν έδιξαν την παραμικρή μετάνοια γνωρίζοντας ότι τα εγκλήματά τους είχαν παραγραφεί.

Πώς απαντά η Εκκλησία

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γαλλίας, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, δήλωσε με ανακοινωθέν του ότι θα διεξαχθεί έρευνα, χωρίς κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο μοναστήρι «για το παρελθόν και το παρόν του» εκφράζοντας «αποτροπιασμό» και «μεγάλη θλίψη», στην έλλειψη επίβλεψης, της οποίας επωφελήθηκαν οι «παιδοεγκληματίες».

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει προσωπικά με μεγάλη προσοχή «κάθε περίπτωση που θα αποκαλυφτεί στο πλαίσιο της έρευνας».

Ο ιδρυτής του μοναστηριού, ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ήταν ηγούμενος μέχρι το 2000. Το μοναστήρι Saint-Nicolas à la Dalmerie ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργούσε και ως πολιτιστικό κέντρο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το επισκέφτηκε για να τιμήσει τον ιδρυτή του το 2016.

Ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ομπέρ βάζει τον «επιτάφιο» σε αυτή την αποτρόπαια ιστορία, αναγνωρίζοντας οτι κάποτε αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: