26 Οκτωβρίου 2022

Πόνος στις αρθρώσεις: 5 tips που ανακουφίζουν και μας «γλιτώνουν» το χειρουργείο

Πολλοί λόγοι ενδέχεται να οδηγήσουν στην εκφύλιση των χόνδρων, που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις. Οι ειδικοί δίνουν πρακτικές συμβουλές ώστε να καθυστερήσετε την εξέλιξη του προβλήματος και να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση

Με το πέρασμα του χρόνου, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με έντονο πόνο στις αρθρώσεις, ο οποίος ταλαιπωρεί και δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων. Αυτός ο πόνος οφείλεται στην κακή λειτουργία του χόνδρου, του ιστού βρίσκεται στα άκρα των οστών και αναλαμβάνει την απορρόφηση των κραδασμών.

Σύμφωνα με τον δρ. Joaquin Sanchez – Sotelo, Ορθοπεδικό – Χειρουργό της Mayo Clinic στο Rochester, οι λόγοι εκφύλισης του χόνδρου είναι διάφοροι και μπορεί να σχετίζονται είτε με την κληρονομικότητα, είτε με τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, τα εκ γεννήσεως ατελώς σχηματισμένα οστά, ο εκ φύσεως ασθενέσθερος χόνδρος, η παχυσαρκία, η υπερβολική επιβάρυνση και οι τραυματισμοί είναι μερικοί από τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του χόνδρου, βλάπτοντας παράλληλα τις αρθρώσεις.

«Όταν ο χόνδρος εκφυλίζεται, το σώμα σχηματίζει οστεόφυτα, που δημιουργούν τριβές μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο. Πρόκειται για μια αντίδραση του οργανισμού στο κύριο ζήτημα, την εκφύλιση του χόνδρου. Η απλή αφαίρεσή τους δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις», εξηγεί ο δρ. Sanchez-Sotelo.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, ωστόσο, υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εκφύλισης των χόνδρων, ώστε να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.

  • Ναι στη σωματική άσκηση… αλλά με σωστές επιλογές!

Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των αρθρώσεων είναι το χτίσιμο δυνατών μυών μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης. Οι δυνατοί μύες μπορούν να αφαιρέσουν μέρος της πίεσης από τις αρθρώσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνονται σωστές επιλογές άσκησης, καθώς μια έντονη προπόνηση μπορεί να επιβαρύνει το πρόβλημα, αντί να βοηθήσει στον περιορισμό του. Για παράδειγμα, καλό θα είναι να αποφεύγονται αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το bodybuilding, καθώς ενέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.

«Η άσκηση είναι καλή εντός λογικών πλαισίων. Βρείτε τη χρυσή τομή, που θα κάνει τους μύες σας υγιείς, εύκαμπτους, δυνατούς, ώστε να προστατεύουν τις αρθρώσεις, αλλά μην το παρακάνετε», τονίζει ο δρ. Sanchez-Sotelo.

Επιπλέον, τα άτομα με αρθριτικό πόνο μπορούν να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους. Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημα είναι η άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου, δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο αντί να τρέχετε, προτείνει ο γιατρός.

  • Προσοχή στη… ζυγαριά!

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μια ακόμη πρακτική που υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων.

  • Τα υποστηρικτικά μέσα είναι σύμμαχοι

Μπορεί σε πολλούς να ξενίζει η ιδέα να κρατήσουν… μπαστούνι, όμως ένα τέτοιο υποστηρικτικό μέσο μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο σε μια πονεμένη άρθρωση ισχίου, γόνατος ή αστραγάλου. Ένα ακόμη μέσο είναι ο νάρθηκας: Εύκολος στη χρήση, εφαρμόζεται έξω από τα ρούχα και μπορεί να μετατοπίσει το φορτίο στην πιο υγιή πλευρά της άρθρωσης του γόνατος.

  • Αναζητήστε τις φαρμακευτικές λύσεις, αλλά μην βασίζεστε στα συμπληρώματα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη  και η ιβουπροφαίνη θα μπορούσαν επίσης να ανακουφίσουν από τον επίμονο πόνο. Ωστόσο, η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα, καθώς έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως νεφρικά ή καρδιακά προβλήματα και έλκη, προειδοποιεί ο γιατρός. Ο ίδιος υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, δημοφιλή συμπληρώματα για τον πόνο στις αρθρώσεις, είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

  • Ο ρόλος των ενέσεων

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν επίμονο πόνο θα μπορούσαν να στραφούν στη λύση των ενέσεων με κορτιζόνη στην πάσχουσα άρθρωση, που μπορούν να ανακουφίσουν από το έντονο άλγος. Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη λίπανση των αρθρώσεων κατά την ένεση, ειδικά στο γόνατο.

Σύμφωνα με τον γιατρό, ορισμένοι επιλέγουν ενέσεις με βλαστοκύτταρα και πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, που αναφέρονται ως «αναγεννητική ιατρική», ωστόσο πρόκειται για πειραματικές θεραπείες, χωρίς επαρκείς αποδείξεις αποτελεσματικότητας.

«Στο παρελθόν, οι ηλικιωμένοι απλώς αποδέχονταν τον πόνο στις αρθρώσεις. Τώρα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και θέλουν να παραμείνουν δραστήριοι καθώς γερνούν», κατέληξε ο δρ. Sanchez-Sotelo, σε δήλωση που έκανε σε δελτίο τύπου της Mayo Clinic.

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: