18 Οκτωβρίου 2022

Καστανιά: Τα στοιχεία από τη «φαιά σήψη» θα αποζημιώσουν τους παραγωγούς-στην Πιερία, η οποία φτάνει ακόμα και το 70% σε 7.000 στρέμματα.


Ο ι προσβεβλημένοι από τη «φαιά σήψη καστάνου» καρποί παραμένουν στιλπνοί

Ο μύκητας που οδηγεί στην ασθένεια «φαιά σήψη καστάνου» έχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς στην Πιερία, η οποία φτάνει ακόμα και το 70% σε 7.000 στρέμματα.


Το ΥπΑΑΤ από την πλευρά του αφού εξετάσει όλα τα στοιχεία για την φαιά σήψη του κάστανου, θα προχωρήσει στην ανάλογη απόφαση για αποζημιώσεις των παραγωγών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελισσάβετ Σκουφά.

Από την πλευρά της η κ. Σκουφά αναφέρθηκε στο πλήγμα έχουν δεχθεί οι καστανοπαραγωγοί από τον μύκητα Gnomoniopsis smithogilvyi που προκαλεί την ασθένεια, επισημαίνοντας ότι οι προσβεβλημένοι από τη «φαιά σήψη καστάνου» καρποί παραμένουν στιλπνοί, χωρίς να εμφανίζουν εξωτερικά συμπτώματα που να προδίδουν την πλήρη καταστροφή του ενδοσπερμίου (της ψίχας), εσωτερικά.

«Έτσι ο καρπός μένει αμάζευτος σε ποσοστό 70% από τα 7.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, για να γίνει τροφή ζώων, ενώ όσες ελάχιστες παραγωγές αγοράζονται από εμπόρους, αυτό γίνεται σε εξευτελιστικές τιμές των 0,50 και 0,60 λεπτών εδώ και 4 έτη. Επιπλέον, μετά από 1,5 χρόνο από την αρχική κατάθεση αιτήματος χρηματοδότησης οικονομοτεχνικής μελέτης για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης του καστάνου από πλευράς του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και τη σχετική επικαιροποίησή της λίγους μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει ακόμη η απαιτούμενη απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», τονίζεται στην επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση της ασθένειας και θύμισε ότι το ΥπΑΑΤ προχώρησε επανειλημμένως σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποζημιώσει καλλιεργητές όταν η ζημία που υπέστησαν δεν προεβλέπετο από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τη ρύθμιση που έγινε για αποζημιώσεις των καλλιεργειών που ήταν στο προανθικό στάδιο και επλήγησαν από πάγο την άνοιξη του 2021.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φραστικά στηρίζει τους αγρότες και τα αγροτικά συλλογικά σχήματα, δεν υπερψήφισε την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή από το την καταβολή φόρου εισοδήματος, κατά 50% των φορολογητέων κερδών για τους αγρότες. που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: