25 Οκτωβρίου 2022

Ερχεται αύξηση εισφορών 8% για ελεύθερους επαγγελματίες το 2023


   H αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει κανονικά βάσει του πληθωρισμού.

Κανονικά θα προχωρήσει η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι από 1ης Ιανουαρίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 8% στις εισφορές τους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Παν. Τσακλόγλου, αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, είπε ότι οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση τον πληθωρισμό και συμπλήρωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό. Δεύτερον, είμαστε σε ένα σύστημα διανεμητικό, αυτό σημαίνει ότι οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις τωρινές εισφορές. Τρίτο και σημαντικό, εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν πολύ χαμηλές συντάξεις».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Οπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους. Πάντως, οι φορείς ζητούν το πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης. Ηδη εστάλη στο υπουργείο Εργασίας σχετική επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας: Τεχνικό Επιμελητήριο, Ιατρικός Σύλλογος, δικηγορικοί σύλλογοι, Οικονομικό Επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως για κύρια σύνταξη 167,4 ευρώ από 155 ευρώ φέτος. Στη δεύτερη κατηγορία το ποσό αυξάνεται από τα 186 ευρώ στα 202,36 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ο ασφαλισμένος για εισφορές κύριας σύνταξης θα πληρώνει 256,78 ευρώ, από 236 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, ενώ οι ασφαλισμένοι στην τέταρτη και την πέμπτη κατηγορία θα πληρώνουν 401 ευρώ και 544 ευρώ από 369 και 500 ευρώ αντίστοιχα.

Αναπροσαρμογή θα υπάρξει και για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης αυξάνεται στα 42,43 ευρώ από 39 ευρώ, στη δεύτερη στα 51,1 ευρώ από 47 ευρώ και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία το ποσό αυξάνεται στα 61 ευρώ από τα 56 ευρώ σήμερα.

Την ίδια ώρα το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για το 2023 ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταβολής τους ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: