15 Οκτωβρίου 2022

ΑΤ Ομόνοιας: Ξανά στο προσκήνιο το περιβόητο τμήμα – Βία, κακοποίηση, θάνατοι στο ιστορικό του

 

ΑΤ Ομόνοιας: Ξανά στο προσκήνιο το περιβόητο τμήμα – Βία, κακοποίηση, θάνατοι στο ιστορικό του
Αρκετά είναι τα αρνητικά γεγονότα που έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα.
Βία, κακοποίηση, θάνατοι. Ένα βασικό τρίπτυχο «προβλημάτων» που έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί για το περιβόητο ΑΤ Ομόνοιας.

Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα έχει βρεθεί αρκετές φορές στην επικαιρότητα, με τις περισσότερες αναφορές να είναι αρνητικές για τη δράση και τη συμπεριφορά των αστυνομικών.

Περιστατικά όπως θάνατοι –τόσο εντός, όσο και εκτός ΑΤ όπως η περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου- και ξυλοδαρμοί έχουν φέρει σε θέση κατηγορούμενου τους αστυνομικούς, με τους πολίτες να ζητούν επίσημα από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να μπει λουκέτο στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ξεκίνημα από το 1996

Τα συμβάντα στο ΑΤ Ομόνοιας ξεκινούν προτού καν λάβει το συγκεκριμένο όνομα, όταν ακόμα ήταν το 4ο ΑΤ Αθηνών. Το μακρινό 1996 ένας μετανάστης από το Λίβανο θα ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς, καθώς είχε φύγει από περίπτερο χωρίς να πληρώσει το τηλεφώνημα που έκανε.

Ένας ακόμα ξυλοδαρμός καταγγέλθηκε το 1998 με θύμα αυτή τη φορά ένα νεαρό παιδί από την Αλβανία, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το ΑΤ Ομόνοιας κέρδισε χώρο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για το κύκλωμα εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών που αποκαλύφθηκε, με τη συμμετοχή ενός εν ενεργεία αρχιφύλακα και ενός συνταξιούχου ανθυπαστυνόμου.

Παραβίαση δικαιωμάτων

Τον Αύγουστο του 1999 θα γίνει –και επίσημα- γνωστό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν αξία στο εσωτερικό του ΑΤ Ομόνοιας.

Η σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώνει ότι παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών.

Ο πρώτος νεκρός

Μετά από μερικά ακόμα περιστατικά βίας εναντίον πολιτών, τον Φεβρουάριο του 2006 θα βρεθεί νεκρός ένας μετανάστης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο ένας μετανάστης θα χάσει τη ζωή του έπειτα από πολύωρη κράτηση στο συγκεκριμένο ΑΤ. Όπως θα καταγγείλει αργότερα η σύντροφός του τον έπιασαν για εξακρίβωση ταυτότητας και όταν τον άφησαν είχε χτυπηθεί βάναυσα από έναν άντρα και μια γυναίκα του τμήματος της Ομόνοιας.

«Χτύπα τον εσύ»

Τον Ιούνιο του 2007 βγήκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς ένα βίντεο που έδειχνε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν, με τους αστυνομικούς να ζητούν από τους μετανάστες να ρίχνουν χαστούκια ο ένας στον άλλον.

«Η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας» υπογράμμισε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου 2009, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ θα καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό του μετανάστη Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ από αστυνομικούς του εν λόγω ΑΤ, ενώ παράλληλα θα γίνουν ξανά αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Θύματα παιδιά

Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια για να βρεθεί στην επικαιρότητα το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου του 2016 στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης.

Σύμφωνα με καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων – Μεταναστών/τριων», στο αστυνομικό τμήμα τα παιδιά εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά υπό τα βλέμματα των αστυνομικών.

Ο Ζακ Κωστόπουλος

Δύο χρόνια αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 από το ΑΤ Ομόνοιας θα ξεκινούσε η ομάδα ΔΙΑΣ που βρέθηκε να επιχειρεί στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh.

Τα βίντεο από την αντιμετώπιση που είχαν οι αστυνομικοί απέναντι στον ακτιβιστή, αλλά και στους δολοφόνους του έκαναν το γύρω του διαδικτύου.

Λίγο πριν φύγει το 2017, θα καταγραφεί ένας ακόμα θάνατος εντός του ΑΤ Ομόνοιας. Στις 29 Δεκεμβρίου μια 28χρονη Ρομά θα βρεθεί νεκρή στις τουαλέτες του Αστυνομικού Τμήματος.

Στις 8 Φλεβάρη 2019, ο Νιγηριανός Εμπουκά Μαμάν Σούμπεκ πεθαίνει μυστηριωδώς στο ΑΤ Ομονοίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία «είχε προσαχθεί για εξακρίβωση και έχασε τις αισθήσεις του όσο βρισκόταν στην αίθουσα αναμονής. Νοσοκόμος του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε το θάνατό του».

Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του, ο Εμπουκά είχε προσαχθεί ξανά πριν 8 μήνες και τον είχαν χτυπήσει άσχημα οι αστυνομικοί μέσα στο ασανσέρ όπου δεν υπήρχαν κάμερες.

Το τελευταίο γεγονός που έφερε στην επικαιρότητα το ΑΤ Ομόνοιας, η καταγγελία για βιασμό μιας 19χρονης από δύο αστυνομικούς εντός των χώρων του ΑΤ, επανέφερε και το αίτημα αρκετών φορέων για κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος.

Ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ εναντίον των δύο αστυνομικών, ενώ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το μέλλον του ΑΤ Ομόνοιας αναμένεται να αποφασιστεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: