29 Οκτωβρίου 2022

Ακτινίδια: Με σύμμαχο την ποιότητα


 Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται για τη μικροκαρπαίαΜια συνηθισμένη εμπορική περίοδο αναμένουν οι εξαγωγείς για τα ακτινίδια, αν και τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αγρότες απόλαυσαν πολύ καλές τιμές για το προϊόν τους.

Καθοριστικός παράγοντας και για τη φετινή σεζόν για το ακτινίδιο, θα αποτελέσει το ποιοτικό προφίλ του προϊόντος καθώς και η δυνατότητα διάθεσης του στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αυτή την εβδομάδα μετά από τις αναλύσεις για Brix, ξηρά ουσία και σκληρότητα, διαπιστώθηκε ότι κάποια κτήματα της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμα και άρχισαν να συγκομίζονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται η παραγωγή να είναι αυξημένη συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια, όμως η μικροκαρπία είναι σε υψηλότερα ποσοστά.

«Στρατηγική της εμπορικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η συγκομιδή του προϊόντος μόνο όταν αποκτήσει τις σωστές ποιοτικές προδιαγραφές  Χρειάζεται να διαθέσουμε στην αγορά ένα ποιοτικά κατάλληλο προϊόν που δεν απογοητεύει τον καταναλωτή», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων της Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικέ του προϊόντος τονίζει ότι λόγω και της αυξημένης παραγωγής ανταγωνιστριών παραγωγών χωρών, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη υποκατανάλωση θα είναι μειωμένες ποσοτικά σε σχέση με την απελθούσα, ενώ θα προτιμηθούν οι μεγάλοι σε μέγεθος καρποί.

Αγκάθι οι τιμές στην ενέργεια

Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ακανθώδες ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Τα ακτινίδια συντηρούνται και υφίστανται διαλογή, τυποποίηση –συσκευασία από τη στιγμή της συγκομιδής τους μέχρι τον Ιούνιο σε ψυκτικούς θαλάμους, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. «Ο κλάδος της εξαγωγής-εμπορίας ακτινιδίων έχει μόνιμη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τυποποιητήρια–συσκευαστήρια-ψυγεία. Δυστυχώς, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν είναι ο μόνος ανησυχητικός οικονομικός παράγοντας αλλά είναι προσθετικός στα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο», επισημαίνουν οι εξαγωγείς.

Προειδοποιούν δε, ότι αυτά τα αυξημένα στοιχεία κόστους είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος. Επισημαίνουν επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους, αλλιώς όπως προειδοποιούν «υπάρχει ο κίνδυνος μη συγκομιδής και διάθεσης του συνόλου της παραγωγής».

Να σημειωθεί, ότι αναμένεται  η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα, που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ για τα εξαγόμενα ακτινίδια και είχαν διακινηθεί χωρίς να αναγγελθούν στο ΜΕΝΟ.

Οι εξαγωγές

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και 27 Οκτωβρίου 2022 οι αναγγελίες φορτίων, που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 12.909 τόνους έναντι των 15.960 τόνων της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Προς Αίγυπτο κατευθύνθηκαν οι 1.044 τόνοι, προς Ισπανία οι 2.686 τόνοι και προς  Ιταλία οι 2.664 τόνοι έναντι των 718, 1.344 και 7.159 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: