16 Οκτωβρίου 2022

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό της αγνοούμενης γυναίκας

Αγωνία για την τύχη της γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι η αγνοούμενη γυναίκα επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον 50χρονο που έχασε τη ζωή του όταν το ΙΧ παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Με κάθε διαθέσιμο μέσο η πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, το λιμενικό, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι εθελοντές αναζητούν την 50χρονη γυναίκα. Δύτες «χτένιζαν» όλη την παραλία της Αγίας Πελαγίας προσπαθώντας να βρουν κάποιο ίχνος της ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι διασώστες ερευνούν την περιοχή η οποία έχει σκεπαστεί από λάσπες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες σήμερα θα συμμετάσχουν και από την Ομάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης. Μάλιστα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, αφού είπε ότι η ένταση του φαινομένου που έπληξε την Κρήτη υπερέβη κάθε πρόβλεψη.

Κρήτη 

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Φωτογράφος, πατέρας δύο παιδιών ο 50χρονος που έχασε την ζωή του

Θρήνος στο Ηράκλειο για τον θάνατο του 50χρονου Κώστα Βεργάκη, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη. Ο άτυχος άνδρας, παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από το νερό και τη λάσπη στην Αγία Πελαγία..

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας cretapost, ο 50χρονος Κωνσταντίνος διατηρούσε ένα σπίτι στην Αγία Πελαγία και έφυγε από το Ηράκλειο μαζί με την 50χρονη προκειμένου να πάνε να το καθαρίσουν και να κάνουν κάποιες άλλες εργασίες. Όταν όμως έφτασαν στην Αγία Πελαγία οι ουρανοί είχαν ανοίξει, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Τότε, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Η γυναίκα κατάφερε να βγει από το αμάξι, όμως από τότε αγνοούνται τα ίχνη της. Ο 50χρονος εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημα και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα το ΙΧ να σφηνώσει στο κανάλι του αντιπλημμυρικού έργου που πραγματοποιεί στην περιοχή ο δήμος Μαλεβιζίου. Τον ανέσυραν πυροσβέστες έπειτα από μεγάλη προσπάθεια καθώς το σημείο ήταν απροσπέλαστο λόγω του όγκου των υλικών που είχαν μεταφερθεί προς την παραλία.

Ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με την οικογένειά του λέγοντας πως έχει εγκλωβιστεί μέσα στο όχημα ενώ στη συνέχεια διακόπηκε η σύνδεση. Μέλη της οικογένειάς του ήρθαν σε επικοινωνία με τις αρχές και τελικά ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο εγκλωβισμένο αυτοκίνητό του.

Ο Κώστας Βεργάκης, φωτογράφος στο επάγγελμα είναι γιος του πρώην αντιδημάρχου Ηρακλείου Δημήτρη Βεργάκη, με καταγωγή από το Μεσοχωριό. Η είδηση βύθισε στο πένθος την οικογένεια του, αλλά και ολόκληρο το χωριό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής αναφέρει στο facebook:

Μητέρα δύο παιδιών η αγνοούμενη γυναίκα

Η γυναίκα που αγνοείται είναι μητέρα δύο παιδιών. Ο σύζυγός της που την αναζητούσε, είχε μία επικοινωνία με τον 50χρονο την ώρα που είχαν εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο και όταν υποχώρησαν τα καιρικά φαινόμενα, πήγε στην Αγία Πελαγία προκειμένου να προσπαθήσει να βγει την γυναίκα του.

Λέκκας για την φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Μέσα σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή – Ήταν σαν να πέρασε τσουνάμι

«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως την λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας. Αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία, ο κ. Λέκκας μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».

Παράλληλα, ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και κυρίως επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».

Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Λυγαριά

Το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας δεν άφησε τίποτε όρθιο στην Λυγαριά του δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, ενώ την ίδια ώρα οι θάλασσες φούσκωσαν και βγήκαν στην στεριά.

Στο βίντεο και στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr καταγράφεται η κατάσταση στην παραλία της Λυγαριάς που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πελαγία, στην οποία έγινε η μεγάλη καταστροφή και έχασε την ζωή του ο 50χρονος.

 enikos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: