22 Οκτωβρίου 2022

Σε ποιον μοιάζει το παιδί;

 Τελικά είναι αλήθεια ότι το πρώτο παιδί μοιάζει περισσότερο στον πατέρα παρά στην μητέρα; Τι λέει η επιστήμη…

Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι τα πρώτα παιδιά είχαν την τάση να μοιάζουν περισσότερο στον πατέρα, παρά στην μητέρα τους. Κι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «έπεφταν μέσα», δεν ίσχυε πάντα. Από την άλλη, ακόμα και αν τα παιδιά έμοιαζαν ως μωρά ή νήπια με τον πατέρα τους, μεγαλώνοντας μπορεί να έμοιαζαν τελικά περισσότερο στην μητέρα τους. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί από το αμερικανικό Institute of General Medical Sciences, το πόσο θα μοιάζουν τα παιδιά, είτε βρέφη είτε μεγαλώνοντας, στην μαμά ή τον μπαμπά έχει να κάνει με την αλληλουχία DNA που λαμβάνει το παιδί, μέσω των χαρακτηριστικών και της γενετικής, που τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας κληροδοτεί στο παιδί.

Και αυτός είναι ο λόγος που μερικά μωρά μοιάζουν περισσότερο στον έναν γονέα παρά στον άλλο καθώς μεγαλώνουν.

Τα γονίδια «δείχνουν» που μοιάζει το παιδί

Ο λόγος που τα μωρά μοιάζουν – έστω και για λίγο – στον ένα γονιό είναι αποτέλεσμα γενετικής. Και είναι εξαιτίας αυτών των γονιδίων που τα μωρά θα μπορούσαν να μοιάζουν με «αντίγραφο» του ενός γονέα όταν είναι μικρά και καθώς περνούν στην νηπιακή ηλικία, να μοιάζουν με τον άλλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά λαμβάνουν το 50% του DNA τους από τις μητέρες τους και το 50% από τους πατέρες τους.

Ως αποτέλεσμα, τα μωρά θα μπορούσαν να μοιάζουν με έναν γονέα από την ημέρα που γεννιούνται έως και την ενηλικίωση ή να μην μοιάζουν με κανέναν από τους δύο ή να μοιάζουν με συγγενή από μια ή δύο γενιές πίσω ή ακόμη και να μοιάζουν με τον έναν γονέα στη γέννηση και όσο μεγαλώνουν με τον άλλο.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα κι αν τα μωρά μοιάζουν με τον έναν γονέα κατά τη γέννηση και μετά με τον άλλον καθώς μεγαλώνουν, δεν μπορούμε να πούμε σε ποιον μοιάζουν πραγματικά μέχρι να φτάσουν την ηλικία των είκοσι ετών.

Αυτό συμβαίνει επειδή, η δομή των οστών δεν έχει οριστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τότε, και μόνο τότε, οι γονείς μπορούν επιτέλους να προσδιορίσουν από ποια πλευρά της οικογένειας έχει «πάρει» το παιδί γιατί από εκείνο το σημείο και μετά, οι μόνες αλλαγές που πρόκειται να συμβούν θα είναι μελλοντικά αποτέλεσμα της γήρανσης.

Χρώμα και υφή μαλλιών

Το χρώμα των μαλλιών που έχουν τα μωρά όταν είναι μικρά μπορεί να αλλάξει καθώς αρχίζουν να μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρώμα των μαλλιών των μωρών θα αλλάξει αρκετές φορές μέχρι να σταθεροποιηθεί στην πραγματική του απόχρωση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τη γέννηση έως την ηλικία των δυόμισι ετών, η απόχρωση των μαλλιών ανοίγει καθώς μεγαλώνουν. Μόλις τα μωρά κλείσουν τα τρία, τα μαλλιά αρχίζουν να σκουραίνουν. Και μέχρι να φτάσουν τα πέντε τους χρόνια, το πραγματικό χρώμα των μαλλιών των μωρών θα αποκαλυφθεί.

Καθώς αλλάζει το χρώμα των μαλλιών, αλλάζει και η συνολική εμφάνιση των μωρών και των νηπίων. Και στην πορεία, τα μωρά μπορούν να μοιάζουν περισσότερο με τους μπαμπάδες τους σε ένα στάδιο μόνο για να μοιάζουν με τις μητέρες τους σε ένα άλλο καθώς μεγαλώνουν..imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: