16 Οκτωβρίου 2022

Καφές εναντίον τσαγιού: Ο «πόλεμος» έχει τελικά νικητή


Τρεις εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι της «Washington Post», όμως, θέλησαν να ανακηρύξουν μια και καλή τον νικητή συγκρίνοντας, μέσα από τις πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα οφέλη και τη γενικότερη επίδρασή τους στην υγεία.

1η φάση: Πηγή φυτικών ινών

Γνωρίζατε πως ο πρωινός σας καφές περιέχει μια δόση φυτικών ινών; Ερευνα διαπίστωσε πως κατά μέσο όρο ο καφές έχει από 1,1 έως 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, ανάλογα με το αν είναι φίλτρου, εσπρέσο ή στιγμιαίος.

Συγκριτικά, ένα φλιτζάνι φυσικός χυμός πορτοκάλι περιέχει περίπου μισό γραμμάριο φυτικών ινών. Το τσάι, αντίθετα, δεν βοηθάει στη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών – εκτός αν αποφασίσει κάποιος να μασουλίσει τα φύλλα του.

Ενας βαθμός για τον καφέ

2η φάση: Ενίσχυση συγκέντρωσης

Πολλή δουλειά; Πολύ διάβασμα; Η καφεΐνη τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε – αρκεί να μην το παρακάνετε, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να φέρει νευρικότητα και υπερδιέγερση.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει κάπου 100 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περίπου 50 mg καφεΐνης. Με δυο λόγια, το τσάι έχει αρκετή καφεΐνη ώστε να τονώσει τον οργανισμό χωρίς να πειράζει στον ύπνο.

Ενας βαθμός για το τσάι

3η φάση: Ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος

Ο καφές και το τσάι είναι καλές πηγές πρόσληψης πολυφαινολών – οργανικές χημικές ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και αποτελούν, όπως επισημαίνει ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, πολύτιμο «καύσιμο» για τα ωφέλιμα βακτήρια που συγκροτούν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ο καφές περιέχει σημαντικά περισσότερες πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι και το πράσινο τσάι έχει περισσότερες από το μαύρο τσάι.

Δεύτερος βαθμός για τον καφέ

4η φάση: Μικρότερος κίνδυνος καρδιοπαθειών

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι φαίνονται να είναι, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες τους, ευεργετικά για την ανθρώπινη καρδιά. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση τσαγιού, ιδίως πράσινου, ενδέχεται να βελτιώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η κατανάλωση καφέ ντεκαφεϊνέ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αυτό δείχνει πως τα όποια καρδιαγγειακά οφέλη πηγάζουν από άλλες ουσίες, όχι την καφεΐνη.

Ισοπαλία

5η φάση: Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου – του ορθού, του προστάτη, του ήπατος, του ενδομητρίου, του στόματος και του μαστού.

Ο καφές περιέχει εκατοντάδες βιολογικά ενεργές ουσίες, περιλαμβανομένων και κάποιων που έχουν φανεί να μειώνουν τη φλεγμονή, να προλαμβάνουν τις βλάβες στα κύτταρα και να ρυθμίζουν τα γονίδια που ενέχονται στην επιδιόρθωση του DNA. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ανάλογος σύνδεσμος ανάμεσα στο τσάι και την πρόληψη του καρκίνου.

Τρίτος βαθμός για τον καφέ

6η φάση: Διαβήτης τύπου 2

Ενα φλιτζάνι καφές μπορεί να παραγάγει βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω της καφεΐνης. Εντούτοις, έρευνες δείχνουν πως όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τη Μέριλιν Κορνέλις, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, αυτό ίσως οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση χλωρογενικού οξέος. Οσο για το τσάι, οι αντίστοιχες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Τέταρτος βαθμός για τον καφέ

7η φάση: Επίπεδα στρες

«Βάλσαμο για την ψυχή», έτσι περιέγραφε το τσάι η διάσημη αγγλοαυστραλέζα συγγραφέας Π.Λ. Τράβερς. Ερευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην περιεκτικότητά του σε θεανίνη. Συγκριτικά, ο καφές περιέχει πολύ περισσότερη καφεΐνη και σε μεγάλες ποσότητες αυτή δεν λειτουργεί χαλαρωτικά, το αντίθετο.

Δεύτερος βαθμός για το τσάι

8η φάση: Μακροβιότητα

Βρετανοί ερευνητές παρακολούθησαν μισό εκατομμύριο ανθρώπους επί δεκατέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια τσάι ημερησίως είχαν 9%-13% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Αντιστοίχως, πρόσφατη μελέτη 172.000 ανθρώπων σε διάστημα επτά χρόνων διαπίστωσε πως όσοι έπιναν 2,5-4,5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Να σημειωθεί βέβαια πως όλες αυτές οι έρευνες βασίζονται στην παρατήρηση, δεν αποδεικνύουν αιτιότητα.

Ισοπαλία

 Δεν υπάρχουν σχόλια: