21 Οκτωβρίου 2022

Ο λίγος ύπνος συνδέεται με αυτές τις χρόνιες νόσους


 Η πεποίθηση ότι ο ύπνος δεν είναι και τόσο απαραίτητος στη μέση και στην τρίτη ηλικία, είναι διαδεδομένος. Μια νέα μελέτη 25ετίας αποδεικνύει, ωστόσο, ότι η στέρηση ύπνου στιθς μεγαλύτερες ηλικίες συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά εκδήλωσης όχι ενός, αλλά πολλαπλών χρόνιων νοσημάτων ταυτόχρονα. 

 Οι ενήλικες άνω των 50 ετών που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολυνοσηρότητες (δηλ. δύο ή περισσότερες ασθένειες ταυτόχρονα), σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που κοιμόντουσαν επτά ώρες, δείχνει μια νέα μελέτη 25ετίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine. Πρακτικά, επισημαίνει πως ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την μέση και τρίτη ηλικία.

Τι διαπίστωσε η έρευνα

Οι ερευνητές από τη Γαλλία και τη Βρετανία πήραν δεδομένα από μια μελέτη κοόρτης που ξεκίνησε το 1985. Οι πληροφορίες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν τη διάρκεια του ύπνου που αναφέρθηκε όταν οι συμμετέχοντες ήταν 50, 60 και 70 ετών.

  • Στην ηλικία των 50 ετών, υπήρχαν 7.864 υγιείς συμμετέχοντες. Μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες, υπήρχε 30% μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα.
  • Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος αυτός είχε αυξηθεί στο 32%.
  • Στην ηλικία των 70 ετών, ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στο 40%.
  • Ο μικρότερος ύπνος στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε επίσης με 25% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου χρόνιας νόσου.

Καθώς οι άνθρωποι έφτασαν την ηλικία των 60 και 70 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος για εννέα ή περισσότερες ώρες συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά πολυνοσηρότητας, όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια. Ωστόσο, υπήρχαν μόνο λίγοι άνθρωποι για τους οποίους αυτό ίσχυε και η μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο θα μπορούσε να οφείλεται στις ασθένειες αυτές καθαυτές.

Γιατί η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική καθώς μεγαλώνουμε

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του σύντομου ύπνου και πολλών παθήσεων (όπως γνωστική έκπτωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχιατρικές παθήσεις), η τρέχουσα εργασία αποδεικνύει περαιτέρω ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του σύντομου ύπνου και της πολυνοσηρότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν το μεταβολικό σύνδρομο (δηλαδή, παχυσαρκία, διαβήτης, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία), θα μπορούσαν να προκληθούν από τον κακό ύπνο.

Αυτή είναι μια τρομακτική πρόκληση, που σχετίζεται με το υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων ρουτίνας σε κλινικές, των νοσηλειών και της πιθανής αναπηρίας. Εάν, λοιπόν, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι η βελτιωμένη διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου θα μπορούσαν να ανακουφίσουν αυτό το ιατρικό και κοινωνικό βάρος, αυτό θα μπορούσε να μας ωφελήσει όλους.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας καθώς μεγαλώνετε

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM), υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για να κοιμούνται καλύτερα. Ένα σημαντικό βήμα είναι να εξετάσετε εάν έχετε διαταραχή ύπνου. Αναφέρουν την αϋπνία, το ροχαλητό, την υπνική άπνοια και τις κινητικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ως τα προβλήματα ύπνου που επηρεάζουν συχνότερα τους ηλικιωμένους.

Μεταξύ αυτών, λένε ότι η αϋπνία είναι το πιο συχνό παράπονο ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μεγάλη διάρκεια για να κοιμηθείτε, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το ξύπνημα με αίσθηση κούρασης. Σημειώνουν ότι το ροχαλητό είναι επίσης πολύ συχνό, επηρεάζοντας το 40% όλων των ενηλίκων. Τόσο το ροχαλητό όσο και η υπνική άπνοια, μια κατάσταση όπου ένα άτομο σταματά περιοδικά να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση καλό ύπνο. Η άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και γνωστικά προβλήματα.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι επίσης κοινό μεταξύ των ηλικιωμένων και εμφανίζεται σε πάνω από το 20% των ατόμων άνω των 80 ετών, σύμφωνα με την AASM. Οι ασθενείς περιγράφουν το σύνδρομο ως μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια (ανατριχίλα, ανησυχία, κράμπα, τράβηγμα, φαγούρα, ρεύμα), γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον καλό ύπνο.

Η AASM προτείνει ότι εάν είστε συχνά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν κοιμάστε όπως παλιά, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό για έναν έλεγχο. Θα είναι σε θέση να σας παράσχει μια διάγνωση και να σας προσφέρει προτάσεις για τη διαχείριση και τη θεραπεία των προβλημάτων ύπνου σας..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: