21 Οκτωβρίου 2022

M. Κατρίνης: Πάνω από 1 εκατ. τα κόκκινα δάνεια αλλά μόνο 1.400 οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

 «Το πλαίσιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξελίσσονται στο απόλυτο Βατερλώ για την κυβέρνηση και θηλιά για τους πολίτες», ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι η ατολμία και η απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια είναι υπαρκτό και δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Κατρίνης μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού που έφεραν και οι δύο κυβερνήσεις απέτυχαν γιατί:

- Ήταν σχεδιασμένες όχι στα μέτρα των οφειλετών, αλλά στα μέτρα των πιστωτών.

- Οι τράπεζες και οι πιστωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν πρόταση ή να εξετάσουν αντιπρόταση που υποβάλλεται από τον οφειλέτη, αφού δεν εφαρμόζεται ο κώδικας δεοντολογίας.

- Δεν υπάρχει κάποιος θεσμός (τραπεζικός διαμεσολαβητής, Συνήγορος του Καταναλωτή, επιτροπές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος να αποφασίσουν αν θα νομοθετούν υπέρ των πολιτών ή θα αφήσει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους να το διαχειρίζονται ασύδοτα τα funds και οι τράπεζες ενω προειδοποίησε ότι οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν.amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: