13 Νοεμβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Γιατί αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών


Τους λόγους για τους οποίους θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά, εξήγησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος στο O

« Τα χρήματα αυτά δεν πάνε για να χρηματοδοτήσουμε υποδομές, δρόμους ή οτιδήποτε άλλο ή να πληρώσουμε μισθούς  υπαλλήλων» διευκρίνισε ο κ. Τσάπαλος  αλλά «για να έχουν οι ίδιοι υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον. Το σύστημα είναι διανεμητικό. Ό,τι μαζέψεις τώρα θα το βρεις μπροστά σου στην ουσία. Αλλά  και θα πληρώσεις και τις συντάξεις των εν ενεργεία συνταξιούχων σήμερα. Δηλαδή των πατεράδων μας και των παππούδων μας » τόνισε.

« Θα υπάρχει αυτή η μικρή αύξηση κάθε χρόνο στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών της τάξεως των 18 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Γιατί το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σήμερα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία»  πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι εάν δεν γίνουν αυτές οι αυξήσεις « τότε οι ίδιοι μοιραία σε 20 με 25 χρόνια από τώρα θα δουν συντάξεις φτώχειας .Οι συντάξεις θα κυμαίνονται περίπου στα 500 ευρώ με 550 ευρώ. Εάν ρωτήσουμε 10 ελεύθερους επαγγελματίες και τους πούμε τι προτιμούν, να πληρώνουν επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα σήμερα ή να έχουν σύνταξη 500 ευρώ  μέσα σε 20 χρόνια, νομίζω θα επιλέξουν το πρώτο ».

«Είναι δύσκολη η συγκυρία, είναι δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε αλλά  δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι λειτουργεί το διανεμητικό σύστημα και έτσι λειτουργεί το ασφαλιστικό μας σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επίσης εάν  θέλουμε να δώσουμε αυτές τις αυξήσεις του 8%  ή και παραπάνω στους συνταξιούχους μεθαύριο, δεν μπορούμε να τις δώσουμε εάν δεν χρηματοδοτηθούν και από τις αυξήσεις που θα δοθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες » σημείωσε μεταξύ άλλων

Πόσο αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/23

Νωρίτερα το Open ανέφερε  πως  αναμένονται να αυξηθούν κατά  8, 8% από την 1η Ιανουαρίου 2023  οι  ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκια. Αναλυτικά:

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μη μισθωτούς αναπροσαρμόζονται ως εξής:

  • Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από 210 ευρώ το μήνα θα ανέλθει στα 228 ευρώ.
  • Η δεύτερη από 252, θα διαμορφωθεί στα 274 ευρώ.
  • Η τρίτη κατηγορία  από 302 στα 328 ευρώ
  • Η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία  από 363 θα αυξηθεί στα 395 ευρώ
  • Η πέμπτη κατηγορία από 435 στα 473 ευρώ
  • Η έκτη κατηγορία από 566 στα 616 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: