4 Νοεμβρίου 2022

Τομέας Εργασίας & ΘΟΒ Συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25 για εκπαιδευτικούς: Η αποχή από τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι μονόδρομος!

Η ΘΟΒ Συνδικαλιστικού και ο Τομέας Εργασίας του ΜέΡΑ25 εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην διεξαγωγή των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Είναι η τρίτη φορά που η Υπουργός Παιδείας προσπαθεί να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όταν μάλιστα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές δια ζώσης. Είναι φανερή η προσπάθεια της Υπουργού να υπονομεύει κάθε ζωντανή και συλλογική δράση των εκπαιδευτικών.

Το 2020, το 95% των εκπαιδευτικών απείχε από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και 37 ΕΛΜΕ απέχουν από τις διαδικασίες του 2022. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο τρόπο εκλογής. Δυστυχώς όμως ορισμένοι συνδικαλιστές έχουν διαφορετική άποψη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και επί της ουσίας νομιμοποιούν τις συγκριμένες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, σε πλατφόρμα που κατ’ ελάχιστον δεν είναι ανοικτού κώδικα και δεν παρέχεται σαφής τεκμηρίωση δεν εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Συνεπώς δεν εγγυώνται το συνταγματικό δικαίωμα της μυστικότητας της ψήφου ούτε την ταυτοπροσωπία των εκλογέων.

Είναι ενδεικτικό μεταξύ άλλων, ότι στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας επιτρέπεται η αλλαγή της ψήφου κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα όργανα της κυβέρνησης των ηλεκτρονικών συνακροάσεων.

Δεν δίνουμε καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες παρωδία της Κεραμέως.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να απέχει από τις προγραμματισμένες ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη υπηρεσιακών συμβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: