18 Νοεμβρίου 2022

Μεγαλειώδης πορεία για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 
Χιλιάδες άνθρωποι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας έκαναν πορείες για να τιμήσουν τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία πριν από 49 χρόνια. Ενδεικτική της δυναμικότητας των κινητοποιήσεων η μαζική συμμετοχή.

Στην Αθήνα υπολογίζεται ότι πορεία προς την αμερικανική πορεία έκαναν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, μέλη κοινοβουλευτικών κομμάτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συνδικαλιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, φοιτητές, εργαζόμενοι.

Με τα βασικά συνθήματα, όσα φώναξαν οι συμμετέχοντες και όσα γράφτηκαν στα πανό, να συνδέουν το αίτημα του 1973 «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» με τις ανάγκες και τα προβλήματα του σήμερα, οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχουν αυτονόητα και ο αγώνας πάντα είναι επίκαιρος.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η προσπάθεια από την κυβέρνηση να το συγκαλύψει, η αστυνομοκρατία και η κυβερνητική εμμονή να παραδώσει την εκπαίδευση στα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και το αδιανόητο δίλημμα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών «τρόφιμα ή θέρμανση», καθώς οι κυβερνώντες επιλέγουν να πριμοδοτούν την αισχοκέρδεια, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Και φυσικά, το αίτημα για ειρήνη, που πάντα θα είναι επίκαιρο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη.

Μερικά από τα συνθήματα:

  • Όσα σήμερα φαίνονται ανέφικτα, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα
  • Όχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό
  • Δουλειά με δικαιώματα, Όχι δουλεία
  • Εξέγερση ενάντια στην κρίση και τους πολέμους του κεφαλαίου
  • Αυτοί που τώρα φυλάνε την πορεία, σκοτώσανε τ' αδέρφια μας το '73
  • Εσείς με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με τον λαό για δωρεάν παιδεία
  • Η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών

Και πολλά άλλα.

Τα μπλοκ των κομμάτων

Μεγάλα μπλοκ με στελέχη τους και βουλευτές είχαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (πρώτη φορά τόσο δυναμικά από το 2009), ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Η δημοκρατία στον τόπο μας δεν μας χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε μέσα από τους αγώνες κυρίως της νεολαίας και του ελληνικού λαού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από την πορεία. Και τόνισε ότι «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία και υποτιμούν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να την προστατεύσει διαπράττουν τεράστιο λάθος, το οποίο θα το διαπιστώσουν σύντομα μέσα από τους αγώνες του λαού και κυρίως μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες για την πολιτική αλλαγή».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.» και τον Μιχαήλ-Άγγελο Κωνσταντόπουλο: 

«Αυτό που συμπυκνώθηκε στον αγώνα του Πολυτεχνείου, η αντίσταση απέναντι στον αυταρχισμό, στη δικτατορία, είναι και το σύνθημα που πρέπει διακατέχει όλους όσοι αισθάνονται ότι τα δικαιώματά τους απειλούνται. Δυστυχώς, σήμερα, 50 χρόνια μετά, έχουμε την ίδια απειλή. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν σε αυτή τη λογική».

Από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε: 

«Οι εκδηλώσεις και οι πορείες 49 χρόνια μετά δείχνουν ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως “έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανάτου”, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στην κρατική καταστολή, τον φασισμό, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, την ίδια δηλαδή τη δικτατορία του κεφαλαίου, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά μέχρι σήμερα».

Μεγάλη η συμμετοχή και από το ΜέΡΑ25

Μικρής έκτασης επεισόδια

«Αστακός» ήταν το κέντρο της Αθήνας από τους 6.000 αστυνομικούς που είχαν απλωθεί στο κέντρο της πόλης και γύρω από το Πολυτεχνείο. Επίσης, ελικόπτερα της αστυνομίας περιπολούσαν από ψηλά και υπήρχαν και αντλίες νερού.

Καταγράφηκαν δύο μικροεπεισόδια με μολότοφ που πέταξαν άγνωστοι κατά αστυνομικών δυνάμεων, αλλά δεν υπήρξε κάτι σοβαρό.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, από την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής προς το αμερικανικό προξενείο και πίσω προς την Πολυτεχνική Σχολή.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια.

Χημικά χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί κατά διαδηλωτών έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, όταν άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ. Τους διαδηλωτές διέλυσαν με αύρα νερού οι αστυνομικοί.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στη διάρκεια της πορείας, όταν άτομα πέταξαν μολότοφ προς αστυνομικούς, πήρε φωτιά μια αστυνομική μοτοσικλέτα και έγιναν επτά προσαγωγές.

Δύο πορείες και μολότοφ και στην Πάτρα

Δύο μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα. Η πρώτη έξω από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ακολούθησε πορεία προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Η δεύτερη, έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη οδό Κορίνθου και στη συνέχεια έγινε πορεία προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8 στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που πέταξαν τις μολότοφ.

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: