6 Νοεμβρίου 2022

Πάει το παιδί στους προσκόπους; Δείτε τι κερδίζει όταν γίνει 50αρης


 Τα οφέλη της προσκοπικής ζωής στην παιδική ηλικία έχουν διάρκεια και με αποκορύφωμα τη μέση ηλικία, που θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της ζωής των ατόμων

 

Οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που αποκομίζουν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στους προσκόπους φαίνεται πως μπορούν να τους βοηθήσουν και στην ενήλικη ζωή με πολλούς τρόπους.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους σε προσκοπικές εξορμήσεις είχαν περίπου 35% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν άριστη υγεία στην ηλικία των 50 ετών, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν ερωτηματολόγια και στοιχεία από 1.333 άτομα, γεννημένα μεταξύ του 1950 και του 1956, από τη μελέτη Aberdeen Children of the 1950s.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την υγεία τους ως «άριστη», «καλή», «μέτρια» και «κακή» κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το 30% αυτών των συμμετεχόντων ήταν μέλη στους πρόσκοπους και είχαν περισσότερες από τις μισές πιθανότητες (53%) να αναφέρουν εξαιρετική γενική υγεία στην ενήλικη ζωή τους.

Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο, σε σύγκριση με όσους είχαν συμμετάσχει σε άλλες ομάδες, όπως λέσχες νεολαίας, χορωδίες ή αθλητικούς συλλόγους (35%).

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη το επάγγελμα των γονέων και διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν πρόσκοποι είχαν μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα, η οποία μπορεί να οδήγησε σε μεγαλύτερες πιθανότητες βελτιωμένης υγείας.

Τέλος, δεξιότητες που αποκτήθηκαν από τη προσκοπική δράση, όπως η ηγεσία, η αυτοπεποίθηση και η ομαδικότητα, ευνόησαν και την εργασιακή ζωή των συμμετεχόντων.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο συνδυασμός του ενεργού τρόπου ζωής και της μεγαλύτερης κοινωνικοποίησης θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού.

 

 ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: