24 Νοεμβρίου 2022

Στο μικροσκόπιο η «τριδημία» των ιών – Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές


 Πώς θα αποκρυπτογραφήσουμε τα κοινά συμπτώματα και τις διαφορές από τη γρίπη, την COVID-19 και τον RSV; Ενας πρακτικός οδηγός από την κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Τρεις αναπνευστικοί ιοί (o RSV, o ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2) φαίνεται να… πρωταγωνιστούν και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Δεδομένου όμως πως τα συμπτώματα που κατά κανόνα προκαλούν είναι κοινά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο κανείς να αποκρυπτογραφήσει από τι πάσχει. Ή μήπως όχι;

Οι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη-Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα τελευταία δεδομένα επιχειρώντας να δημιουργήσουν έναν πρακτικό οδηγό για το πώς μπορούμε να διακρίνουμε τους τρεις αυτούς ιούς που έχουν ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα και αντλώντας στοιχεία από τις ΗΠΑ, διαπιστώνουν πως έξι στους 100.000 ηλικιωμένους αμερικανούς ενήλικες νοσηλεύονται με RSV.

Μάλιστα και σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το ποσοστό αυτό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από το αναμενόμενο. Παράλληλα όμως ο Thomas Russo από το Πανεπιστήμιο του Buffalo αναφέρει ότι τα παιδιατρικά κρούσματα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος και η επίδραση στους ενηλίκους συνδέεται με αυτό το κύμα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι η αυξημένη πιθανότητα η λοίμωξη RSV να προκαλέσει επιλεγμένη πνευμονία, καθώς και η πιθανή αλληλοεπικάλυψη των ιών SARS-CoV-2, RSV και γρίπης. Τα πιο κοινά συμπτώματα και των τριών ιών είναι η καταρροή, ο βήχας, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός.

Διαφορές

Εν τούτοις, οι ειδικοί διαπιστώνουν και σημαντικές διαφορές. Ετσι, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μια σημαντική ένδειξη του ιού SARS-CοV-2 και λιγότερο της γρίπης.

«Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο ιός SARS-CoV-2 προσκολλάται στους υποδοχείς ACE2 που βρίσκονται τόσο στους πνεύμονες όσο και στο έντερο, επομένως μπορεί να επηρεάσει και τα δύο μέρη του σώματος» εξηγούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της COVID-19 είναι όμως και η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Ενα ακόμη όμως σημάδι-κλειδί είναι και ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης τείνουν να εμφανίζουν συμπτωματολογία πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ιούς και σε μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την έναρξή τους.

Από την άλλη, το φτέρνισμα, η καταρροή και ο συριγμός είναι μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα του RSV.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον διαχωρισμό των ιών που προσβάλλουν παιδιά και ενηλίκους να ελέγχονται τα άτομα που εμφανίζουν την αντίστοιχη συμπτωματολογία, καθώς υπάρχουν συνδυαστικά τεστ τα οποία μπορούν να ελέγξουν για νόσηση από τον ιό της γρίπης, RSV και COVID-19» καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: