11 Νοεμβρίου 2022

Η αναπνοή διαμορφώνει τον εγκέφαλό σας


 «Εισπνοή… Εκπνοή», «Πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το δέκα…». Αυτές οι φράσεις είναι ενδεικτικές της ηρεμιστικής επίδρασης της αναπνοής σε στρεσογόνες καταστάσεις. Τώρα ο καθηγητής Micah Allen από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Aarhus έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς η ίδια η πράξη της αναπνοής διαμορφώνει τον εγκέφαλό μας.

Η ομάδα των ερευνητών συνέθεσε ευρήματα από περισσότερες από δώδεκα μελέτες με απεικόνιση του εγκεφάλου πειραματόζωων αλλά και ανθρώπων και τα χρησιμοποιήσαν για να προτείνουν ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο που εξηγεί πώς η αναπνοή μας επηρεάζει τις προσδοκίες του εγκεφάλου.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εργασιών, οι εγκεφαλικοί ρυθμοί συνδέονται στενά με τον ρυθμό της αναπνοής μας. Είμαστε πιο ευαίσθητοι στον έξω κόσμο όταν εισπνέουμε, ενώ αφαιρούμαστε περισσότερο όταν εκπνέουμε» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η αναπνοή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία

Η μελέτη δείχνει ότι η αναπνοή είναι κάτι περισσότερο από κάτι που κάνουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί, εξηγεί ο δρ Micah Allen.

«Υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος και η αναπνοή είναι στενά αλληλένδετα με τρόπο που υπερβαίνει την επιβίωση, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζει τα συναισθήματά μας, την προσοχή μας και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τον κόσμο γύρω μας.  Το μοντέλο μας προτείνει ότι υπάρχει ένας κοινός μηχανισμός στον εγκέφαλο που συνδέει τον ρυθμό αναπνοής σε συγκεκριμένα γεγονότα» αναφέρει.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αναπνοή διαμορφώνει τον εγκέφαλό μας, και κατ’ επέκταση, τη διάθεση, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, είναι ένας σημαντικός στόχος για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.

«Η δυσκολία στην αναπνοή σχετίζεται με την μεγάλη αύξηση του κινδύνου για διαταραχές της διάθεσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Γνωρίζουμε ότι η αναπνοή, οι αναπνευστικές ασθένειες και οι ψυχιατρικές διαταραχές συνδέονται στενά.

Συγκεκριμένα μοτίβα αναπνοής επηρεάζουν διαφορετικά τον εγκέφαλο

Η μελέτη μας αυξάνει την πιθανότητα οι επόμενες θεραπείες για αυτές τις διαταραχές να σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων τρόπων για να ευθυγραμμιστούν εκ νέου οι ρυθμοί του εγκεφάλου και του σώματος, αντί να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα» εξηγεί ο δρ Micah Allen.

Η σταθεροποίηση του μυαλού μας μέσω της αναπνοής είναι ιδιαίτερα γνωστή μέθοδος, που έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ευρέως σε δημοφιλείς πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η yoga. Η νέα αυτή μελέτη ρίχνει φως στο πώς ο εγκέφαλος το καθιστά δυνατό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να υπάρχουν τρία μονοπάτια στον εγκέφαλο που ελέγχουν αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ της αναπνοής και της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Επιπλέον το μοτίβο της αναπνοής μας μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, γεγονός που σημαίνει ότι οι νευρώνες είναι πιο πιθανό «πυροδοτηθούν» κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων αναπνοής.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: