11 Νοεμβρίου 2022

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζον Φέτερμαν και πως εξολόθρευσε τον «εκλεκτό» του Ερντογάν στη Γερουσία

Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε την κομβική μάχη της Πενσυλβάνια για τη Γερουσία των ΗΠΑ -τη στιγμή που η μάχη για τον έλεγχό της συνεχίζεται- καθώς το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη συγκεκριμένη Πολιτεία, «αναποδογυρίζοντας» μια έδρα που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Εξι μηνές μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που παραλίγο να του κόψει το νήμα της ζωής, ο Φέτερμαν, αντικυβερνήτης της Πενσυλβάνια, νίκησε τον τούρκο δόκτωρα Μεχμέτ Οζ, τον διάσημο και πλούσιο καρδιοχειρουργό που έγινε τηλεοπτική «περσόνα», διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φέτερμαν απέδωσε την προεκλογική του επιτυχία στην τακτική «μάχη σε κάθε κομητεία, για κάθε ψήφο» στην οποία ο ίδιος πρωταγωνίστησε κυκλοφορώντας πολύ στο δρόμο, ντυμένος απλά συνήθως με ένα φούτερ με κουκούλα, αλλά και επιδεικνύοντας συχνά τα τατουάζ στα χέρια του, προσπαθώντας να επαναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πρώτη γραμμή, σε περιοχές της εργατικής τάξης κυρίως λευκών ψηφοφόρων, οι οποίοι μοιάζουν να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο το Δημοκρατικό κόμμα.

«Και αυτό ακριβώς συνέβη» είπε ο Φέτερμαν, 53 ετών, σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε ξημερώματα της Τετάρτης σε έναν συναυλιακό χώρο στο Πίτσμπουργκ. «Τους μπλοκάραμε. Κρατήσαμε τη γραμμή. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάναμε μπλε αυτές τις κόκκινες κομητείες, αλλά κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε και δώσαμε τη μάχη σε κάθε μία από αυτές τις κομητείες». 

Προοδευτικός και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ο Φέτερμαν είχε ορκιστεί ότι θα είναι η «51η ψήφος» των Δημοκρατικών για να περάσει θεμελιώδης νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων σχετικά με την άμβλωση, την υγειονομική περίθαλψη, τους γάμους ομοφυλόφιλων, τα συνδικάτα, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παρομοίασε το εγκεφαλικό του επεισόδιο που υπέστη τον περασμένο Μάιο με μία «πτώση» στο ρινγκ και το υιοθέτησε ως σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας.

Αγωνίστηκε ο ίδιος δίνοντας το παράδειγμα για «οποιονδήποτε χτυπήθηκε και ξανασηκώθηκε» είπε στο πλήθος.

«Αυτός ο αγώνας είναι για το μέλλον κάθε κοινότητας σε όλη την Πενσυλβάνια, για κάθε μικρή πόλη ή άτομο που αισθάνθηκε ότι έμεινε πίσω, για κάθε δουλειά που χάθηκε, για κάθε εργοστάσιο που έκλεισε ποτέ και για κάθε άτομο που δούλεψε σκληρά αλλά δεν προχώρησε ποτέ» ανέφερε.

Πώς αναρριχήθηκε

Ο Φέτερμαν χρησιμοποίησε την αντισυμβατική εικόνα και προσωπικότητά του για να διαγράψει μια απίθανη πορεία από δήμαρχος του μικρού Μπράντοκ σε υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της χώρας.

Ο 53χρονος είχε τραβήξει τα βλέμματα το τελευταίο διάστημα για τη θητεία του ως δήμαρχος μιας μικρής πόλης έξω από το Πίτσμπουργκ. Παρουσιάστηκε στο Rolling Stone και σε διαφημιστική καμπάνια της Levi’s, προσελκύοντας την προσοχή εν μέρει για το έργο του, αλλά και για το στυλ του -με τατουάζ και μουσάκι- καθώς και την κάπως άκομψη μερικές φορές συμπεριφορά του.

Ο Φέτερμαν έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για τη Γερουσία το 2016. Αλλά στη δεύτερη υποψηφιότητά του πέρασε με επιτυχία από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, νικώντας εύκολα ορισμένους αξιόλογους αντιπάλους και κερδίζοντας κάθε κομητεία της πολιτείας, συνδυάζοντας φιλελεύθερες πολιτικές με λαϊκίστικη ρητορική και έναν όρκο να κερδίσει τις αγροτικές, εργατικές περιοχές που εγκατέλειψαν τους Δημοκρατικούς τα τελευταία χρόνια.

Όμως, η πορεία του Φέτερμαν προς το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς και μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, επισκιάστηκαν από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη λίγες ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της 17ης Μαΐου. Ο Φέτερμαν, η εκστρατεία του οποίου αρχικά υποβάθμισε τη σοβαρότητα του επεισοδίου, δήλωσε αργότερα ότι παραλίγο να πεθάνει και η ανάρρωσή του τον κράτησε μακριά από την προεκλογική εκστρατεία για μήνες.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του. Σήμερα, ο ίδιος δηλώνει υγιής, εκτός από κάποια προβλήματα με την ακουστική επεξεργασία και κάποιες φορές με τον λόγο. 

Ποιος στηρίζει τον Τζον Φέτερμαν;

Η εκστρατεία του Φέτερμαν βασίστηκε σε περισσότερους από 330.000 μεμονωμένους δωρητές, οι οποίοι συχνά συνεισέφεραν με μικρά ποσά, ως απόδειξη της ευρείας, πανεθνικής υποστήριξης από τη βάση.

Ενώ σχετικά λίγοι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί στην Πενσυλβάνια υποστήριξαν τον Φέτερμαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, το κόμμα είχε επενδύσει σημαντικά στην επιτυχία του στις ενδιάμεσες εκλογές.

Το άγνωστο περιστατικό

Την εκστρατεία του, πάντως, επεσκίασε ένα περιστατικό που συνέβη πριν αρκετά χρόνια.

Το 2013, ο Φέτερμαν καταδίωξε έναν άνδρα και τράβηξε εναντίον του όπλο επειδή πίστευε ότι είχε εμπλακεί σε περιστατικό με πυροβολισμούς. Ο Φέτερμαν υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, λέγοντας ότι άκουσε πυροβολισμούς σε κοντινή απόσταση και πήρε την απόφαση σε κλάσματα του δευτερολέπτου να δράσει, ως τότε δήμαρχος του Μπράντοκ και επικεφαλής των αρχών επιβολής του νόμου.

Ένας αστυνομικός που ανταποκρίθηκε στις αναφορές για πυροβολισμούς έψαξε τον άνδρα, ονόματι Christopher Miyares, και διαπίστωσε ότι ήταν άοπλος, σύμφωνα με αστυνομική έκθεση του 2013.

Ο Miyares αμφισβήτησε ορισμένα στοιχεία του Φέτερμαν όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα «The Inquirer» τον Απρίλιο του 2021.

Το περιστατικό επηρέασε σε μικρό βαθμό τον Φέτερμαν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι το επανέφεραν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, μεταξύ άλλων σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: