10 Νοεμβρίου 2022

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


 Δεν ξέρω αν στο shopping therapy εντάσσεται και το καλάθι του νοικοκυριού αλλά αν εντάσσεται τότε πρόκειται για ανεπανόρθωτη βλάβη του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.

***

Κι άντε να ψωνίζεις ρούχα και καλυντικά και να το κάνεις με χαρά και ευεξία, να ψωνίζεις όμως μακαρόνια Νο 6 και ψωμί για τοστ από το καλάθι της νοικοκυράς, λες και βρήκες χαμένο θησαυρό, τότε πρόκειται για μόνιμη πια διαστροφή.

***

Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες αλυσίδες άλλαξαν τα καταναλωτικά ήθη αλλά και τον ψυχισμό μας. Η αυτού εξοχότης ο πελάτης από πρωταγωνιστής μπήκε στο κυλιόμενο ταμείο, αγνώριστος, αγέλαστος,τιποτένιος.

Σκηνή α'

 Ο κύριος παληάς κοπής, με ελαφρώς φθαρμένο κουστούμι αλλά κουστούμι, μαύρα κρεπ παπούτσια, κλασσική περίπτωση του "μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει" πλησίασε τον πάγκο των τυροκομικών με το νούμερο προτεραιότητας 34.

- Είστε το 34;

-Να εγώ είμαι.

-Τι θα θέλατε;

- Δέκα φέτες γκούντα αλλά να τη δοκιμάσω πρώτα.

Του έκοψαν ένα κομματάκι, το πιπίλισε στα χείλη ξανά και ξανά, το βρήκε χαμηλής ωρίμανσης και αποφάσισε.

- Βάλτε μου οκτώ φέτες.

Το 35, 36, το 37 περίμεναν ακόμη.

***

Σκηνή β'

Μια άλλη κυρία περισσότερο αποφασισμένη ζήτησε φέτα Πίνδου, έδωσε γνωριμία, είπε ότι είναι απ΄ τ΄Αγραφα, νύφη εδώ, είπε κι άλλα και πήρε απάντηση, οκτώ και είκοσι, θέλετε τίποτε άλλο; Πάμε για κυλιόμενο ταμείο κι είχε πρόθεση να το ξοδέψει όλο το πενηντάρικο.

***

Δεν θέλω να εστιάσω στο θέμα καλάθι της νοικοκυράς, το θεωρώ γελοίο. Δίνουν στο λάό μακαρόνια Νο 6 με ιδιαίτερη έπαρση, την ώρα που το ελαιόλαδο από πεντόκιλο έγινε τετράκιλο, τώρα τρίκιλο, το εξαιρετικό παρθένο, κλασσικό, το κλασσικό απο εξεγευνισμένα έλαια και αποφασίζεται νέα διαβάθμιση εντός των ημερών και συσκευασίες τσέπης.

***
Εκείνο που με πληγώνει αφάνταστα είναι η χαμένη αξιοπρέπεια, ο πολίτης  που περιφρονήθηκε και υποτιμήθηκε όσο ποτέ άλλοτε και χωρίς καμία συνέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: