20 Νοεμβρίου 2022

Βρετανία: Αντικλεπτικά ακόμη και στα… βούτυρα – «Κύμα» κλοπών στα σουπερμάρκετ

 

Βρετανία: Αντικλεπτικά ακόμη και στα… βούτυρα – «Κύμα» κλοπών στα σουπερμάρκετ

Ολοένα και περισσότεροι καταφεύγουν σε μικροκλοπές, προκειμένου να συνεχίσουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα.

Αντικλεπτικά, μηχανήματα ασφαλείας και προειδοποιητικές ταμπέλες. Όχι δεν βρισκόμαστε σε κάποια τράπεζα, αλλά σ’ ένα τυπικό σουπερμάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ιστορικός πληθωρισμός και το ακριβό κόστος διαβίωσης έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλοπών από τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης τροφίμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών έχει σημειώσει «άλμα» κατά 18% τους τελευταίους 12 μήνες, ενόσω οι τιμές σε μια σειρά προϊόντων –από το ψωμί έως τα ζυμαρικά– καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 10% τον Οκτώβριο, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι έρχεται και νέα άνοδος τους επόμενους μήνες. Αποτέλεσμα είναι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να καταφεύγουν στην… κλοπή, προκειμένου να συνεχίσουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα.

Και ως απάντηση, οι καταστηματάρχες εξοπλίζονται με διάφορα αντικλεπτικά μηχανήματα, τα οποία κάποτε χρησιμοποιούνταν μόνο για τα ακριβά μπουκάλια αλκοόλ. Σήμερα, αντίθετα, υπάρχουν ακόμη και σε βούτυρα, τυριά, απορρυπαντικά, μπάρες πρωτεΐνης. Δηλαδή, προϊόντα που κοστίζουν έως και δύο δολάρια.

Στα ύψη ο πληθωρισμός

«Υπάρχει πρόβλημα φέτος» δηλώνει ο οικονομικός διευθυντής της Marks & Spencer Group, Εόν Τόνγκ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Με τον πληθωρισμό στα ύψη, βλέπουμε διάφορα μέτρα να λαμβάνονται από τους περισσότερους λιανοπωλητές».

Tesco και Sainsbury συγκαταλέγονται στις τουλάχιστον 100 αλυσίδες, οι οποίες μέσα στον Αύγουστο κάλεσαν την αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει περιστατικά κλοπών. «Δεν συμπαθώ όσους κλέβουν, αλλά μπορώ να τους καταλάβω» δηλώνει ο Τζον Άλαν, επικεφαλής της Tesco.

Διπλάσιες τιμές

Μόνο στα λαχανικά, οι τιμές τον Οκτώβριο εκτοξεύθηκαν στο +14,7%, προσθέτοντας ένα επιπλέον βάρος 682 στερλινών στην ετήσια λίστα αγορών των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον το ¼ των Βρετανών παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να τα φέρει εις πέρας οικονομικά. Ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Εξάλλου, πέραν του σούπερ μάρκετ, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ κύμα ανατιμήσεων, το οποίο σαρώνει τα πάντα. Από τους λογαριασμούς ρεύματος έως τη δόση του στεγαστικού δανείου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 16% ήδη παραλείπει ορισμένα γεύματα της ημέρας.

«Υπάρχει πίεση στους οικογενειακούς και προσωπικούς προϋπολογισμούς» σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Λιμ, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Retail Economics, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πίεση για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. «Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις κλοπές βραχυπρόθεσμα».

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: