3 Νοεμβρίου 2022

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ !


 Στόχος : η οριστική κατάργηση της δημόσιας δωρεάν υγείας .

Για να πετύχουν τον στόχο τους αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα (προβλήματα όπως, ελλείψεις σε γιατρούς , πετσοκομμένους μισθούς , φοροληστεία ιδίως στην αμοιβή για τις εφημερίες , κλπ.) που οι ίδιοι δημιούργησαν . Αναφερόμαστε σε όλες τις κυβερνήσεις ,τη σημερινή( ΝΔ ) και στις προηγούμενες ( ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ - κλπ).

Ας δούμε μερικά από τα επιχειρήματά τους .

1) Λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών , αφού οι ασθενείς δε θα πληρώνουν . Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ .

Ψέμα ! Ποιος δεν πληρώνει όταν προσέρχεται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή σε μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας με διαγνωστικά μέσα ;

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει; Ξεχνάνε ότι ο κύριος χρηματοδότης του ΕΟΠΥΥ είναι ο εργαζόμενος και άρα αυτός που πληρώνει είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος .

2) Λένε ότι δεν είναι πρέπον να υπάρχουν γιατροί ( πχ παθολόγοι , παιδίατροι, κλπ ) στην πόλη που δουλεύουν ιδιωτικά και να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο .

Πολλές φορές ρωτήθηκαν από την ΔΗΠΑΚ , στελέχη στην Υγεία , στελέχη τοποθετημένα από την κυβέρνηση , ότι παλαιότερα , γιατροί δε μπορούσαν να μπούνε στο ΕΣΥ γιατί ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος ( πολλοί οι υποψήφιοι για το ΕΣΥ ) . Τώρα λένε δεν βάζουν υποψηφιότητα οι γιατροί , για αυτές τις θέσεις . Μελετήθηκε από κανέναν υπεύθυνο το φαινόμενο αυτό ώστε να απαντηθεί γιατί συμβαίνει ; για να βρεθεί κάποια λύση ;

Το ερώτημα δεν απαντήθηκε παρόλο που ξέρουν την απάντηση . Αυτές οι κυβερνήσεις διαχρονικά έκαναν ένα άθλιο σύστημα εργασιακών συνθηκών που δε θέλουν να το διορθώσουν . Οι γιατροί στο δημόσιο εργάζονται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό , τους επιβάλουν να ασχολούνται με την οικονομία και όχι με τους αρρώστους , δεν εξελίσσονται επιστημονικά , δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις . Έτσι μερικές φορές παίζουν τη ζωή των ασθενών κορόνα γράμματα .

Γιατροί στα πρόθυρα συνταξιοδότησης και γιατροί που δεν έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία αναλαμβάνουν (ιδίως στις εφημερίες ) και χωρίς τη βοήθεια από το σύνολο της Υγειονομικής Μονάδας , να λειτουργούν ολόκληρη κλινική , που έχει πολύ περισσότερους ασθενείς , από ότι μπορεί να έχει ,(και μάλιστα , δεν προβλέπεται η δημιουργία δεύτερης κλινικής) .

Με τέτοιες συνθήκες , η εμπειρία από τους παλιότερους στους νεώτερους δεν

μεταλαμπαδεύεται σωστά .

Έτσι είναι λογικό , να είναι τελευταία , η επιλογή του γιατρού να δουλέψει στο δημόσιο.

3) Λένε : γιατί να μη δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να εργαστούν στο δημόσιο και να αυξήσουν το εισόδημά τους;

Δηλαδή το αν καλυφθούν ή όχι οι ελλείψεις σε γιατρούς στο δημόσιο , δεν είναι θέμα της κυβέρνησης , αλλά των ιδιωτών γιατρών που θα έχουν ως γνώμονα την αύξηση του εισοδήματός των .

Και αν δεν το επιλέξουν τι θα συμβεί; Τα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς γιατρούς;

4) Ψέμα : Προκηρύσσονται θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά δεν τις επιλέγουν οι γιατροί !

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν προκηρύσσονται . Στην Κοζάνη με 4 κενές θέσεις στην παιδιατρική , δεν προκηρύσσονται . Στην Κατερίνη στην παθολογική που νοσηλεύει πολύ περισσότερους ασθενείς από ότι είναι προγραμματισμένη , που χρειάζεται και 2η παθολογική ,

που έχει 5 κενές θέσεις για παθολόγους ,προκηρύσσεται 1 ή καμία .

Αλλού συμβαίνουν παρόμοια .

Για την μερική απασχόληση των γιατρών : Οι γιατροί θα εργάζονται κάποιες μέρες τη βδομάδα στα νοσοκομεία , τις υπόλοιπες ημέρες τι θα γίνεται ; Ο γιατρός που ξεκίνησε την διερεύνηση , για τη διάγνωση , θα σταματήσει αφού είναι “part time”, για τις επόμενες ημέρες , ο επόμενος θα ξανασχεδιάσει την διερεύνηση ;

Και αυτό είναι καλό για τον ασθενή ;

Πως μπορεί ένας γιατρός που δουλεύει στην κλινική και εφημερεύει ( η ώρες είναι ατέλειωτες ) ,να κάνει ταυτόχρονα και δουλειές εκτός νοσοκομείου;

Η λύση δεν είναι στους γιατρούς με μερική απασχόληση , αλλά είναι α) στα ανθρώπινα ωράρια , β) στις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας , γ) στις αυξήσεις μισθών, δ) στην κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία , με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 03-11-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: