3 Νοεμβρίου 2022

Νεφρά: Προσέχουμε τα φυσικά «φίλτρα» του σώματός μας

Tα νεφρά αγαπούν τα υγρά. Γι’ αυτό εργάζονται μέρα νύχτα για να ρυθμίζουν τα υγρά στο σώμα σας. Βοηθήστε τα κι εσείς να λειτουργούν καλύτερα.

Το 70 έως 80 τοις εκατό του σωματικού μας βάρους αποτελείται από νερό. Υπεύθυνα για τη διατήρηση της σωστής ποσότητας νερού και υγρών χωρίς τοξίνες είναι τα νεφρά.
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ελεονώρα Γιακέ δίνει στο Vita χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διασφαλίσετε την ευεξία των νεφρών σας, αλλά και τι να αποφύγετε για βέλτιστα αποτελέσματα.

Πιείτε νερό στο όνομα τους

Το νερό είναι το πιο σημαντικό «καθαριστικό» για τα «φυσικά φίλτρα» του οργανισμού μας. Πίνοντας νερό διευκολύνουμε τα νεφρά μας να αποβάλλουν τις τοξίνες και τις επιβλαβείς ουσίες για το αίμα από τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το βάρος, τη σωματική άσκηση και άλλους παράγοντες.

Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε γεύση στο νερό σας με υγιεινό τρόπο. Προσθέτοντας για παράδειγμα λίγες φέτες από τα αγαπημένα σας φρούτα και μερικά βότανα όπως βασιλικό ή δυόσμο. Σύμφωνα με την κ. Γιακέ η κατανάλωση νερού με λεμόνι ή λάιμ είναι ιδανική για τα άτομα με ιστορικό του πιο κοινού τύπου πέτρας στα νεφρά, πέτρες με βάση το ασβέστιο. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό ή κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης και της συσσώρευσης των κρυστάλλων που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.
Αισθανθείτε καλά με τις επιλογές σας
*Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα των νεφρών, γεγονός που συμβάλλει στην αποτροπή του σχηματισμού μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης. Ρίξτε όμως μια ματιά στην ετικέτα. Ορισμένες μάρκες χυμών περιέχουν ελάχιστη ποσότητα φρούτου και πολύ ζάχαρη. Προτιμήστε βιολογικό χυμό κράνμπερι με βάση το νερό.

*Η αγαπημένη συνήθεια της πρωινής κούπας καφέ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης και αιφνίδιας νεφρικής ανεπάρκειας. Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα καφεϊνούχα ροφήματα υγιεινά. Καταλληλότερη επιλογή αποτελεί ο σκέτος καφές από μαύρη ποικιλία, χωρίς γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο.

Παραδείγματα προς αποφυγή

Η βλάβη των νεφρών είναι συχνά μη αναστρέψιμη κατάσταση. Για να αποτρέψετε αυτές τις ακραίες αλλαγές στον τρόπο ζωής, ελαχιστοποιήστε κάποιες συνήθειες που είναι επιβλαβείς για τα ζωτικά αυτά όργανα.

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία καταπονεί τα νεφρά. Η ζάχαρη κρύβεται σε αφθονία σε τρόφιμα, φυσικά και επεξεργασμένα. Τέτοια ποτά είναι τα αναψυκτικά. Η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση τέτοιων ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου. Τόσο τα ανθρακούχα όσο και τα ενεργειακά ποτά έχουν συνδεθεί με το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Όταν ξυπνάτε αφυδατωμένοι το επόμενο πρωί από μια έξοδο στην οποία είχατε καταναλώσει αλκοόλ, μπορεί να έχετε νιώσει μια ενόχληση στα πλευρά. Μήπως αυτός ο πόνος είναι από τα νεφρά σας; Όταν πίνετε πολύ, τα νεφρά σας πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά για να φιλτράρουν το αλκοόλ. Η τακτική, εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Το σώμα είναι ένα μεγάλο ντόμινο. Αν ένα μέρος του δεν βρίσκεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα νεφρά μην αλλάξετε αυθαίρετα τη διατροφή σας ή την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε. Ο θεράποντας γιατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει και σε ό,τι αφορά τη διατροφή σας, αλλά και για όλα όσα πρέπει να κάνετε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: