18 Νοεμβρίου 2022

Κρυώσατε; Τι να φάτε για να επανέλθετε γρήγορα


 Ξυπνήσατε και νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ, η μύτη σας «τρέχει» και ο πόνος στο λαιμό έρχεται μόνο να επιβεβαιώσει τους φόβους σας… Κρυώσατε, παρά τις προσπάθειές σας να προφυλαχθείτε από τους συνηθισμένους «ενόχους», όπως τον ιό της γρίπης ή εκείνου του κοινού κρυολογήματος (για να μην αναφερθούμε στον κορωνοϊό και τον ιό RSV). Όμως, ακόμα και τότε, η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συμπτώματά σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για να τα καταφέρετε, στραφείτε στις ακόλουθες τροφές:

Αν κρυώσατε, επιλέξτε…

Γιαούρτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ειδικά την περίοδο που περνάτε ένα κρύωμα, το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για να το καταπολεμήσετε. Αποτελεί μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Στο γιαούρτι υπάρχουν επίσης ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες που δρουν ως «καλά» βακτήρια, τα γνωστά ευεργετικά βακτήρια, στο έντερο και συμβάλλουν στην προστασία και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Οι πολυφαινόλες τείνουν να ενεργοποιούν τη σηματοδότηση διαφορετικών οδών στο ανοσοποιητικό σύστημα, όταν υπάρχει ένας ξένος εισβολέας, για να βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί με όποιον τρόπο είναι απαραίτητο για να τον καταπολεμήσει.

Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας θεωρείται εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, παρέχοντας σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεστε σε μια μέρα.

Εάν είστε χορτοφάγος ή απλώς προτιμάτε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου, επιλέγοντας όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, γαλακτοκομικά τρόφιμα, ακόμη και μαύρη σοκολάτα.

Κλασική βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο γνωστό ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό ενάντια σε ασθένειες και ιούς. Μάλιστα, αυτή η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει τα λευκά αιμοσφαίρια σας να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν σε μεγάλο βαθμό, τα οποία χρειάζεται το σώμα σας για να καταπολεμήσει την μόλυνση.

Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, παρόμοια με τα άλλα αντιοξειδωτικά.

Ενώ μπορεί να σκέφτεστε μόνο τα πορτοκάλια και τον χυμό πορτοκαλιού, μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη C από ντομάτες και χυμό ντομάτας, κόκκινες πιπεριές, άλλα εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι και πράσινα φασόλια.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρά σας και να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ευτυχώς, αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, το λάχανο, το kale, ακόμη και η μαύρη σοκολάτα, οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια και τους χουρμάδες και τα καροτενοειδή βρίσκονται σε κολοκύθα και το μάνγκο.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: