25 Νοεμβρίου 2022

Βάση με αμερικανικά drones στη Λάρισα Βάση με αμερικανικά drones στη Λάρισα

 Ι


σχυρότερη θωράκιση και της Ελλάδας, καθώς θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Μια νέα αμερικανική βάση δημιουργείται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών εξελιγμένων UAV MQ-9 Reaper, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα πρώτα τέσσερα Reaper ήρθαν σε κούτες και μονταρίστηκαν στη Λάρισα, ενώ τα υπόλοιπα ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες από αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη, μονταρισμένα, έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση. Τρία αμερικανικά drones του ίδιου τύπου διαπραγματεύονται ήδη να αγοράσουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών αυτών drones πρόκειται να έχει διάρκεια ενός έτους (που δύναται, έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, να παραταθεί για άλλο ένα έτος) και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η δράση τους στην Ελλάδα θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1η Νοεμβρίου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: