27 Δεκεμβρίου 2022

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Έως και 100 χιλιάδες κρούσματα γρίπης ημερησίως μετά τις γιορτές

 

Έξαρση της γρίπης μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με “τσουνάμι” κρουσμάτων που μπορεί να φτάσουν και τις 100.000 ημερησίως, προβλέπουν οι ειδικοί.

«Αυτήν την στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στον Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100 χιλιάδες κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε παιδιά, με τον πυρετό και τον βήχα να επιμένουν επί μέρες, ενώ παράλληλα πολλά βρέφη βρίσκονται στο στόχαστρο του RSV. «Πολλά παιδιά με υψηλό πυρετό που φτάνει τους 40 για πολλές μέρες. Βήχα που διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες», αναφέρει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Γεμάτα τα νοσοκομεία Παίδων

Στις παιδιατρικές κλινικές πλέον δεν υπάρχει κρεβάτι. «Πραγματικά στα νοσοκομεία όλες οι κλινικές είναι γεμάτες. Δεχόμαστε περιστατικά και από την περιφέρεια. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά», αναφέρει η Ευφροσύνη Τσεκούρα, διευθύντρια Παιδιατρικής στο Ασκληπιείο Βούλας.

Ελλείψεις φαρμάκων

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, δεν υπάρχουν πλέον στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες σκευάσματα, όπως εισπνεόμενα, αντιιικά και αντιπυρετικά. «Έχουμε ελλείψεις σε αντιπυρετικά, παυσίπονα για τα παιδιά, σιρόπια».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μετά τις γιορτές το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και RSV θα οδηγεί καθημερινά στα νοσοκομεία εκατοντάδες ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: