25 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα: 25 Δεκεμβρίου - Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς ο Ναζωραίος; - Πάντως όχι στις 25 Δεκεμβρίου


 Η 25η Δεκεμβρίου είναι η 359η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 360η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα των Χριστουγέννων. Που σημαίνει ότι γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Ο οποίος, όμως, δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και το έτος 1. Εμείς γιατί τον γιορτάζουμε τότε;

Η γέννηση του Ιησού Χριστού γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη στις 25 Δεκεμβρίου, όμως οι ιστορικοί που διαφωνούν σε πολλά, συμφωνούν άπαντες σε ένα πράγμα: Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου και δεν γεννήθηκε το έτος 1.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου επειδή συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο και τα Σατουρνάλια, μια γιορτή αφιερωμένη στη ρωμαϊκή θεότητα Κρόνο. Η εκκλησία προσπάθησε να εργαλιοποιήσει μια προϋπάρχουσα και πολύ δημοφιλή γιορτή και τα κατάφερε.

Ωστόσο, στο διά ταύτα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε γεννήθηκε ο Ιησούς.

Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 6 π.Χ. και 4 π.Χ., βασιζόμενοι εν μέρει στη βιβλική ιστορία του Βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου. Σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον Ιησού, ο βασιλιάς φέρεται να διέταξε το θάνατο όλων των αρσενικών βρεφών κάτω των 2 ετών που ζούσαν στην περιοχή της Βηθλεέμ, ένα γεγονός γνωστό ως Σφαγή των Νηπίων. Αυτό συνέβη λίγο πριν από το θάνατο του ίδιου του Ηρώδη, ημερομηνία που επίσης εξακολουθεί να αμφισβητείται.

Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν στην ημερομηνία που έδωσαν οι Ρωμαίοι ιστορικοί, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Ηρώδης πέθανε το 4 π.Χ.

Οι ιστορικοί διαφωνούν για το πραγματικό έτος θανάτου του Ηρώδη και πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η μαζική βρεφοκτονία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας θρύλος. Η αλήθεια είναι ότι η σφαγή των νηπίων είναι ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο σε οποιοδήποτε χρονικό ή ιστορική καταγραφή της εποχής εβραϊκή, χριστιανική ή Ρωμαϊκή.

Άλλοι μελετητές προσπάθησαν να συσχετίσουν το «Άστρο της Βηθλεέμ», το οποίο υποτίθεται ότι προανήγγειλε τη γέννηση του Ιησού, με πραγματικά αστρονομικά γεγονότα για να προσδιορίσουν το έτος γέννησής του.

Για παράδειγμα, έχει προταθεί ότι το θρυλικό αστέρι ήταν στην πραγματικότητα ένας αργά κινούμενος κομήτης, τον οποίο οι Κινέζοι παρατηρητές κατέγραψαν το 5 π.Χ. Ωστόσο, η θεωρία έχει καταρριφθεί. Ο μήνας της γέννησης του Ιησού υπήρξε επίσης πεδίο συζήτησης, με μια θεωρία να λέει ότι το αστέρι της Βηθλεέμ μπορεί να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα λαμπρό φως στον ουρανό, ένα σπάνιο γεγονός που συνέβη τον Ιούνιο του 2 π.Χ.

Μια άλλη πιθανότητα είναι μια παρόμοια σύνοδος μεταξύ του Κρόνου και του Δία, που συνέβη τον Οκτώβριο του 7 π.Χ. Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι ο Ιησούς ήταν ανοιξιάτικο μωρό. Έχει προταθεί ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να είχε γεννηθεί στα τέλη της άνοιξης, καθώς εκείνη την εποχή οι εγκυμοσύνες άρχιζαν συνήθως το φθινόπωρο μετά το θερισμό, όταν υπήρχαν αρκετά χρήματα για ένα γαμήλιο γλέντι.

Που το βρήκαμε το «έτος 1»;

Πώς, όμως, καταλήξαμε στη σημερινή χρονολόγηση; Από που μας προέκυψε το έτος «μηδέν»;

Από έναν φιλομαθή παλαιορουμάνο μοναχό του πέμπτου αιώνα, το Διόνυσο Εξίγκουο, ο οποίος πήγε στη Ρώμη και άρχισε να μελετά τη Βίβλο και μαθηματικά, προφανώς όχι με τεράστια ακρίβεια.

Ο Διονύσιος, κάποια στιγμή, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ακριβώς πώς και γιατί, αποφάσισε και απεφάνθη ότι ο Πρόμπιος ο Νεώτερος, Ρωμαίος πρόξενος της εποχής, πήρε το αξίωμά του «525 χρόνια μετά την «ενσάρκωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού», δηλαδή 525 χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού, δηλαδή το 525 μ.Χ.

Λόγω των υπολογισμών του Διονυσίου, ένα νέο ημερολόγιο γεννήθηκε, στο οποίο καθιερώθηκαν οι όροι π.Χ. (προ Χριστού) και μ.Χ. (μετά Χριστόν).

Στις μέρες μας κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι όροι πΚΕ (προ Κοινής Εποχής) και ΚΕ (Κοινή Εποχή), που δεν έχουν θρησκευτική σύνδεση.

Η χρονολόγηση του Διονύσιου έγινε ευρέως αποδεκτή τον 8ο αιώνα, από ένα άλλο απίθανο γεγονός, όταν ο Επίσκοπος του Ντάραμ στη Β. Αγγλία αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει για να συγγράψει την ιστορία των Άγγλων, η οποία λογικά θα ήταν κάπως μικρό έργο τότε.

Και μετά που καταλάβαμε ότι ήταν λάθος, ήταν πολύ αργά, οπότε όπως καταλάβατε πορευόμαστε με βάση ένα εντελώς τυχαίο έτος στην ανθρώπινη ιστορία.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: