11 Δεκεμβρίου 2022

Νίκος Ανδρουλάκης - Εύα Καϊλή: Από φίλοι… ορκισμένοι εχθροί


Νίκος Ανδρουλάκης - Εύα Καϊλή: Από φίλοι… ορκισμένοι εχθροί

Η έρευνα των βελγικών αρχών φέρνει την Εύα Καϊλή στο προσκήνιο και ταυτόχρονα βάζει φωτιά στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ. Mήλο της έριδας η Καϊλή στις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Κοντολογίς, ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγαν κι ο γάιδαρος. Ήδη οι σχέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο και η υπόθεση της Εύας Καϊλή πυροδοτεί νέες κόντρες μεταξύ των δύο κομμάτων. Μετά τις έρευνες των βελγικών αρχών ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κυρία Καϊλή δούρειο ίππο της ΝΔ και τόνισε ότι η Θεσσαλονικιά πολιτικός με δηλώσεις της προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα των υποκλοπών.

Η αλήθεια είναι ότι στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος η Εύα Καϊλή είχε στοχοποιηθεί ως εσωκομματική αντιπολίτευση, περίπου με το ένα πόδι εκτός ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις της με το Νίκο Ανδρουλάκη δεν ήταν απλά κακές, ήταν και παραμένουν βεβαίως κάκιστες.

Με αφορμή την υπόθεση της Εύας Καϊλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε διπλή επίθεση και κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «εγώ δεν καλύπτω κανέναν, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον ανιψιό του και ο κ. Τσίπρας με τον Νίκο Παππά».

Η δήλωσή του αυτή έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι «επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!»

Αιχμές άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για τον αποκλεισμό της κυρίας Καϊλή από το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για το 2024. «Το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του». «Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής», τόνισε, κάνοντας λόγο για υποκρισία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επί πολλά χρόνια στενή πολιτική σύνδεση της κυρίας Καϊλή με τον κ. Ανδρουλάκη, που είναι συνεργάτες από το 2014 και «στενοί πολιτικοί φίλοι».

«Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία.

Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκληρή ήταν η απάντηση και του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ». Με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Tύπου της Κουμουνδούρου, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αντί το ΠΑΣΟΚ να απολογείται, γίνεται ακόλουθος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Αντί το ΠΑΣΟΚ να απολογείται, επιλέγει να γίνεται ακόλουθος του ΣΥΡΙΖΑ στο θράσος. Αρκετά όμως με την υποκρισία. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης για την υπόθεση Καϊλή.

«Ρεσιτάλ υποκρισίας και θράσους από Ανδρουλάκη»

«Η υπόθεση διαφθοράς στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι μια σοκαριστική είδηση. Και είναι διπλό το σοκ όταν για πρώτη φορά εμπλέκεται με τόσο σοβαρές κατηγορίες μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέρχεται από τη χώρα μας και, ειδικότερα, από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης για την υπόθεση Καϊλή.

«Είναι αυτονόητο το τεκμήριο αθωότητας όσων κατηγορούνται. Εξίσου αναγκαία, όμως, είναι η διερεύνηση μιας υπόθεσης που αφορά στη διάβρωση του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών κεκτημένων. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθά ούτε η στρεψοδικία ούτε η υποκρισία του Νίκου Ανδρουλάκη. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διερεύνηση. Το να προσπαθεί να χρεώσει αυτό το στέλεχος στη Νέα Δημοκρατία συνιστά ρεσιτάλ θράσους», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ και συμπλήρωσε:

«Αλήθεια, θα έχει το θάρρος να καταλογίσει τώρα στον εαυτό του το ίδιο "τεκμήριο ενοχής" που τόσο καιρό επικαλείται; Ή εκείνος δικαιούται να μην γνώριζε; Ισχυριζόταν ότι η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή είναι εξ ορισμού παράνομη. Αλήθεια, ύστερα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιμένει ότι κανείς δεν πρέπει να παρακολουθείται, ακόμα και για τέτοια ζητήματα;».

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αρχηγός κόμματος χρεώνει προβεβλημένο και εν ενεργεία στέλεχος του κόμματός του σε άλλο κόμμα. Δυστυχώς για τον κύριο Ανδρουλάκη η αλήθεια είναι μία: ότι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ διερευνάται για διαφθορά. Αντί να μιλά για "δούρειους ίππους" και "πράσινα άλογα", ας αναλάβει ο κύριος Ανδρουλάκης την ευθύνη για τον πρωτοφανή διασυρμό της χώρας λόγω των όσων καταλογίζουν σε στέλεχός του. Εδώ και κάποιους μήνες ζητούν καθημερινά στην αντιπολίτευση την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χωρίς κανένα στοιχείο ότι γνώριζε οτιδήποτε, για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ελεεινολογούν ότι η Νέα Δημοκρατία "διασύρει" τη χώρα εξαιτίας δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πάλι η Νέα Δημοκρατία φταίει για τη διαπόμπευση τη χώρας από την εμπλοκή Ελληνίδας ευρωβουλευτή σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;».

Από φίλοι… εχθροί

Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Καϊλή έχουν περάσει από σαράντα κύματα και δεν ήταν πάντα εχθρικές.

Οι «κακές» πασοκικές γλώσσες, αναφέρουν ότι η Καϊλή είναι ενοχλημένη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από τις ευρωεκλογές του 2019 -όπου οι δυο τους επανεκλέχθηκαν ευρωβουλευτές- διότι δεν την στήριξε, αφήνοντας επί της ουσίας χώρο στον Νίκο Παπανδρέου να διεκδικήσει τη μία από τις δύο έδρες που κέρδισε το κόμμα.

Στο πολιτικό παρασκήνιο είναι γνωστό πως Ανδρουλάκης και Καϊλή είχαν πάει «δισταυρία» στις ευρωεκλογές του 2014. Για πολλά χρόνια πορεύτηκαν ως ένα πολύ ισχυρό δίδυμο στο εσωκομματικό παιχνίδι. Άλλωστε, η Καϊλή στήριξε ανοιχτά τον Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, όταν και ηττήθηκε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και στις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Σε αυτές, η Καϊλή δεν στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο με τον οποίο συνυπήρχε για επτά ολόκληρα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά στρατεύτηκε στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου. Πότε και γιατί ακριβώς ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους, δεν έχει αποσαφηνιστεί. Αρκετοί έλεγαν ότι η Καϊλή ανήκει στα στελέχη εκείνα του ΠΑΣΟΚ που καλοέβλεπαν τη μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, εν αντιθέσει με τον Ανδρουλάκη, που ως αρχηγός επιμένει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος. Πάντως η κόντρα της με το Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι πρωτόγνωρη… Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εύα Καϊλή βρίσκεται απέναντι από αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Οι παλαιοί πολιτικοί συντάκτες θυμούνται πως και το 2011 υπήρξε ανάμεσα σε αυτούς που «έβαλαν το χεράκι τους» για την «ανατροπή» του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ..newsbomb.gr   Κ.ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: