19 Δεκεμβρίου 2022

Οφέλη και ιδιότητες απο το κουνουπίδι

κουνουπιδι διατροφικη αξια 

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά του χειμώνα! Δυστυχώς η δυσάρεστη οσμή του κάνει τα παιδιά δύσκολο να το αγαπήσουν, ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας.

Εμφανισιακά το λαχανικό αυτό μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά το χρώμα του είναι κυρίως λευκό ενώ υπάρχουν στην αγορά και ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα όπως το μοβ και το πορτοκαλί κουνουπίδι. Εσύ όμως πόσα γνωρίζεις πραγματικά για αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό;

    Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για αυτό το κουνουπίδι καθώς και μια νόστιμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Πάμε να το λοιπόν γνωρίσουμε αναλυτικά..

Διατροφική Αξία 

Σε 100γρ ωμό κουνουπίδι περιέχονται..

Θερμίδες (kcal) 25
Νερό (%) 92,1
Πρωτεΐνη (γρ) 1,9
Υδατάνθρακες (γρ) 5
Φυτικές Ίνες (γρ) 2
Λίπος (γρ) 0,28
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 48,2
Βιταμίνη Κ (μg) 15,5
Βιταμίνη Β1 (mg) (Θειαμίνη) 0,05
Βιταμίνη Β2 (mg) (Ριβοφλαβίνη) 0,06
Βιταμίνη Β3 (mg) (Νιασίνη) 0,5
Βιταμίνη Β5 (mg) (Παντοθενικό οξύ) 0,66
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 22
Σίδηρο (mg) 0,4
Μαγνήσιο (mg) 15
Φώσφορο (mg) 44
Κάλιο (mg) 299
Νάτριο (mg) 30
Ψευδάργυρος (mg) 0,27
Σελήνιο (μg) 0,6

 

Όπως παρατηρείς το κουνουπίδι είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και ταυτόχρονα υψηλό σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, που περιέχει ποσότητες σχεδόν από κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεσαι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου.

Οφέλη και ιδιότητες απο το κουνουπίδι

Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το κουνουπίδι είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη συνολική σου υγεία. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών πεπτικών καταστάσεων λόγω της ιδιότητάς τους, όπως η δυσκοιλιότητα, η εκκολπωματίτιδα  αλλά και του ευερέθιστου εντέρου.

Απώλεια Βάρους

Το λαχανικό αυτό είναι χαμηλό σε θερμίδες, όμως πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό. Με αυτό τον τρόπο, σαν όφελος, το κουνουπίδι μπορεί να σε χορτάσει χωρίς να σου προσδώσει πολλές θερμίδες. Έτσι αποτελεί ένα τρόφιμο ιδανικό για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Παρέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, τα οποία είναι ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, αλλά και την προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες

Μειώνει την πίεση του αίματος

Το κουνουπίδι περιέχει επίσης και την σουλφοραφάνη, ένα εκτενώς μελετημένο αντιοξειδωτικό, η οποία φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσει τις αρτηρίες υγιείς και τα δύο αποτελούν κύριοι παράγοντες στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πλούσιο σε Χολίνη

Το κουνουπίδι, όπως και το μπρόκολο αποτελούν λίγα από τα τρόφιμα που περιέχουν χολίνη. Ένα θρεπτικό συστατικό που λείπει από πολλούς ανθρώπους. Η χολίνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στο συκώτι. Το θρεπτικό αυτό συστατικό συμμετέχει σε πολλές διεργασίες στο σώμα σου και δρα για την πρόληψη πολλών ασθενειών.fmh.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: