18 Δεκεμβρίου 2022

Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Το ρόφημα που προστατεύει το ήπαρ και αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους

Σημαντική συνάφεια με την ανάπτυξη θανατηφόρου ηπατικής βλάβης φαίνεται πως έχει η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο, όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη – Ποιοι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για την κατάσταση της υγείας του ήπατός τους

Η ηπατική νόσος συνήθως σχετίζεται με τον αλκοολισμό ή την ηπατίτιδα, ωστόσο η παχυσαρκία και ο διαβήτης εξελίσσονται σε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για ενδεχομένως θανατηφόρα ηπατική βλάβη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Όπως υποστηρίζει η αναφορά, η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει ένας άνθρωπος κατά σχεδόν επτά φορές. Πρόκειται, όμως, για σιωπηρό δολοφόνο, καθώς από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λιπώδη ηπατική βλάβη, το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο, προειδοποιεί η ερευνήτρια, Δρ. Jeanne Clark, διευθύντρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η πάθηση εμφανίζεται όταν υπερβολικό λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού. Η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος, μάλιστα, έχει ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως βασική αιτία ίνωσης και μεταμόσχευσης του ήπατος.

Στον άνθρωπο, η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, πλεονάζον κοιλιακό λίπος και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

«Συχνά υποτιμάται ο αυξανόμενος κίνδυνος προχωρημένης ηπατικής νόσου σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, νοσούν από διαβήτη τύπου 2 και το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς μπορεί να πάσχουν από σιωπηρή αλλά προοδευτική ηπατική νόσο, που πιθανόν τελικά να αποδειχθεί θανατηφόρα», επισημαίνει ο Δρ. Scott Friedman, κοσμήτορας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai.

Για τη μελέτη, η Δρ. Clark και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν σχεδόν 1.800 ανθρώπους που υπέφεραν από λιπώδη ηπατική νόσο για τέσσερα χρόνια, προκειμένου να δουν πώς η πάθηση επηρέαζε την υγεία τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι καθώς αυξανόταν η ανάπτυξη λιπώδους ιστού στο ήπαρ, οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από επιπλοκές στο ήπαρ, όπως παθολογική συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και νοητική σύγχυση λόγω της συγκέντρωσης τοξινών στο σώμα και στον εγκέφαλο.

Καθώς αυξανόταν η λιπώδης διήθηση του ήπατος, οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Επιπλέον, οι πιθανότητες θανάτου ήταν επταπλάσιες για όσους έπασχαν από επιπλοκές του ήπατος, αποτελέσματα που υποδεικνύουν την ανάγκη επιφυλακής για τους παχύσαρκους και τους διαβητικούς.

«Τόσο οι ασθενείς όσο και οι πάροχοι φροντίδας πρέπει να γνωρίζουν ότι, ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει επίσης υποκείμενη βλάβη ή νόσος του ήπατος», τονίζει ο Δρ. Friedman.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν θα αναπτύξουν ηπατική νόσο όλοι όσοι έχουν λιπώδες ήπαρ. «Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λίπος δεν θα πάθουν ποτέ φλεγμονή και ουλοποίηση, αλλά μια υπο-ομάδα αυτών -περίπου το 20-30%- πράγματι θα τα παρουσιάσει. Δεν γνωρίζουμε γιατί κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μόνο λίπος και τίποτα άλλο, ενώ άλλοι παρουσιάζουν φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού», καταλήγει ο ειδικός.


Το ρόφημα που προστατεύει το ήπαρ και αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους


Αν είστε λάτρεις του καφέ, ακόμα και του ντεκαφεϊνέ, τότε σας έχουμε καλά νέα καθώς μπορείτε να θωρακίσετε την υγεία του ήπατος σας και να απομακρύνετε τον κίνδυνο χρόνιων ηπατικών νόσων

Τελικά πόσο καλό κάνει ο καφές στην υγεία μας; Το σίγουρο είναι πως οι έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του είναι συνεχείς, με άλλη μια θετική επίδραση να αναδεικνύεται από τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο BMC Public Health, όσον αφορά την υγεία του ήπατος, η απάντηση είναι θετική, καθώς η συχνή κατανάλωση καφέ, ακόμα και χωρίς περιεκτικότητα σε καφεϊνη, μας προστατεύει από την εμφάνιση της χρόνιας ηπατικής νόσου και της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος, ενώ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε νόσο του ήπατος.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη μεγάλη και συνεχή βρετανική έρευνα Biobank, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων, συγκεκριμένα 494.585 άτομα, τα οποία ανέφεραν τις καθημερινές τους συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 58 έτη, ενώ το 54.5% ήταν γυναίκες. Το 78% αυτών έπιναν συστηματικά καφέ, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο δύο κούπες την ημέρα, με το 55% να καταναλώνει στιγμιαίο καφέ, το 23% αλεσμένο καφέ όπως ο εσπρέσο και το 19% καφέ χωρίς καφεΐνη. Το 22% δεν κατανάλωναν κανένα ρόφημα από την οικογένεια του καφέ.

Περίπου δέκα χρόνια κράτησε η ιατρική παρακολούθηση του δείγματος, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν 3.600 περιστατικά χρόνιας ηπατικής νόσου και 301 θάνατοι. Σημειώθηκαν 5.439 περιπτώσεις μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας και 184 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ροφήματα καφέ, οι καταναλωτές καφέ είχαν σημαντικό προβάδισμα, έχοντας μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου κατά 21%, κατά 20% χρόνιας ή λιπώδους ηπατοπάθειας και 49% θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Όπως σημειώνει και ο Oliver Kennedy, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, «δεν έχει σημασία το είδος του καφέ που θα καταναλώσετε καθώς όλα τα είδη του καφέ λειτουργούν ευεργετικά, ακόμα και τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα. Παρόλα αυτά, τον μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι έπιναν τρία με τέσσερα ποτήρια αλεσμένου καφέ τη μέρα».

Πώς εξηγούνται όμως οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ για την υγεία του ήπατος;

Ο Oliver Kennedy επισημαίνει ως υπεύθυνες δύο χημικές ενώσεις που εμπεριέχονται στον γαλλικό καφέ και τον εσπρέσο, την καφεστόλη και την καχόλη. Ακόμα μια άλλη ουσία, το χλωρογενικό οξύ, ένα είδος πολυφαινόλης που βρίσκεται στον καφέ, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ρυθμίζοντας τη γλυκόζη στο ήπαρ και στο λεπτό έντερο.

Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας δημοσιευμένης στο Gastroenterology, σύμφωνα με τα οποία όσοι είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους δύο με τρεις κούπες καφέ, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του ήπατος και 46% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο. Μάλιστα, με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ στις τέσσερις κούπες, ανάλογα απομακρυνόταν και ο κίνδυνος με 41% και 71% αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο Kennedy, χρειάζονται περαιτέρω ερευνητικά στοιχεία για να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ευρήματα. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να υπάρχει σύνεση στην κατανάλωση, ενώ εάν έχετε ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει ηπατικές δυσλειτουργίες, πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: