16 Δεκεμβρίου 2022

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στην Ελλάδα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 


Θραύσματα του Παρθενώνα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.  Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, με λεπτομέρειες, στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Τα θραύσματα του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βατικανό (ANSA)

Η ανακοίνωση του Βατικανού για τα θραύσματα του Παρθενώνα

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθονταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: