24 Δεκεμβρίου 2022

Κατερίνη: Όταν αεροπλάνο… προσγειώθηκε στην ταράτσα διώροφου κτιρίου – Η ιστορία του θρυλικότερου μπαρ της Ελλάδας


Αποτελούσε σίγουρα ένα από τα πιο εμβληματικά μπαρ της Ελλάδας. Όσοι δεν είχατε την τύχη να πιείτε τον καφέ σας μέσα σε αυτό το αεροπλάνο που… είχε προσγειωθεί στην ταράτσα ενός σπιτιού στην Πιερία, σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφία του.

Όχι, όλο το παραπάνω δεν αποτελεί κάποια… φάρσα, αλλά ένα σενάριο πέρα για πέρα αληθινό! Πρόκειται για το θρυλικό μπαρ «Καφέ Αεροπλάνο» στο Αιγίνιο Πιερίας, το οποίο βρισκόταν στην Κατερίνη και πιο συγκεκριμένα, στο 43ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, στο Αιγίνιο Πιερίας!

Ο «Ίκαρος» που χάθηκε στον Όλυμπο

Πώς… προσγειώθηκε στην ταράτσα του διώροφου σπιτιού

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, η οικογένεια Ιωαννίδη είχε την έμπνευση να δημιουργήσει ένα «μπαρ αεροπλάνο», το οποίο θα αποτελούσε πόλο έλξης. Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα, ούτε φθηνό. Απαιτούσε πολλά χρήματα, πολύ χρόνο και αρκετή υπομονή.

Το ζεύγος Ιωαννίδη- με τον σύζυγο να είναι μηχανικός στο επάγγελμα- αγόρασε σε δημοπρασία ένα το 1980 μια παλιά, σχεδόν κατεστραμμένη ντακότα DC-3. Φυσικά ήταν σε κομμάτια, 15 μέτρα σε μήκος και βάρους 9 τόνων.

 Τότε ξεκίνησαν σιγά-σιγά την συναρμολόγησή της, η οποία όμως πήρε οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Ο γιος της οικογένειας Ιωαννίδη, ο Γιώργος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια» αποκάλυψε ότι χρειάστηκε η βοήθεια δύο γερανοφόρων οχημάτων για να τοποθετηθεί η ντακότα στην οροφή του διώροφου κτιρίου, καθώς τα φτερά με άνοιγμα 25 μέτρων αποτελούσαν πρόβλημα.

«Με υπομονή και καλή θέληση έγιναν όλα» είχε πει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην επιτυχία που είχε εν τέλει το εγχείρημα.

Ο κόπος άξιζε όμως. Όταν άνοιξε όλοι ήθελαν να επισκεφτούν και να δουν από κοντά το περίφημο «μπαρ αεροπλάνο» και να πιούν ποτό ακόμα και στο πιλοτήριο του που είχε την καλύτερη θέα.

«Όταν άνοιξε το μαγαζί είχε πάρα πολλή κίνηση λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Τότε δουλεύαμε όλη η οικογένεια για να το συντηρήσουμε. Και εγώ και η αδερφή μου. Είχαμε τουλάχιστον 200 άτομα σε καθημερινή βάση. Πέρασε πολύς κόσμος από εδώ. Τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς του να δουν από κοντά το περίφημο αεροπλάνο!» ανέφερε ο Γιώργος Ιωαννίδης.

Η αρχή του τέλους…

Το 2010, η οικογένεια Ιωαννίδη αποφάσισε να πουλήσει τόσο την επιχείρηση του μπαρ όσο και το αγροτεμάχιο. Πιο πριν είχε ενοικιαστεί, αλλά οι ντόπιοι έκαναν λόγο, πως οι καινούργιοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης είχαν αλλάξει εντελώς το ύφος και το είχαν κάνει στέκι αποκλειστικά για «διασκέδαση ενηλίκων».

Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν πως ήταν πλέον ένα μπαρ που μπορούσε να βρει κανείς γυναικεία συντροφιά, ενώ άλλοι ήταν πιο ξεκάθαροι λέγοντας πως είχε γίνει πλέον… οίκος ανοχής.

 Το… οριστικό τέλος

Σήμερα, η θρυλική ντακότα που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια βρίσκεται παρατημένη να θυμίζει τις παλιές τις δόξες.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν και το μόνο που έχει απομείνει είναι η εικόνα της επιβλητικής ντακότας να θυμίζει τα παλιά.

Ωστόσο, αν σας βγάλει ο δρόμος από εκεί, αξίζει να κάνετε μια στάση. Δεν μπορείτε πια να πιείτε καφέ, μπορείτε όμως να τραβήξετε μοναδικές φωτογραφίεςΠάνοσ Καισσαράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: