29 Δεκεμβρίου 2022

ΑΠΘ: Φασίστες βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο


 Αγκυλωτοί σταυροί και άλλα φασιστικά σύμβολα στο εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ

Εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών και ενώ στο ΑΠΘ δεν γίνονται μαθήματα και δεν υπάρχει παρουσία φοιτητών, φασίστες βρήκαν ευκαιρία να βεβηλώσουν το εβραϊκό μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης. Αγκυλωτοί σταυροί και φασιστικά σύμβολα χαράχτηκαν πάνω στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν από την πόλη και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για μέγιστη ασέβεια και ύβρη και ζητά τη σύλληψη των δραστών.

«Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΙΚΘ.

Διαρκής ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και τις μισαλλοδοξίας

Σημειώνεται δε, πως «σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της».

Να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών της βεβήλωσης του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη καλεί τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

«Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού. Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου», αναφέρει το ΚΙΣΕ.

«Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου», σημειώνει και καταδικάζει «την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων», υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει «καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: