20 Δεκεμβρίου 2022

Μεντβέντεφ: Ζήτησε από τη Βρετανία να επιστρέψει τα νησιά Φώκλαντ στην Αργεντινή


 Διπρόσωπες και ακραία κυνικές χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τις δηλώσεις του Ρίσι Σουνάκ για την κατοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καλώντας τον να επιστρέψουν οι Βρετανοί τα νησιά Φώκλαντ στους Αργεντινούς.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP), χαρακτηρίζει υποκριτικά τα λόγια του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ για την ανάγκη απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει τα νησιά Φώκλαντ στην Αργεντινή, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Ψέμα, διπροσωπία»

Ο Μεντβέντεφ απαντά μ’ αυτόν τον τρόπο στη δήλωση του Σουνάκ ότι όσο η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, παρόλο που, όπως σημειώνει ο ρώσος αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Telegram, όλοι λένε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί.

«Αυτό ισοδυναμεί με ψέμα, διπροσωπία και ακραίο κυνισμό. Οι Βρετανοί θα έπρεπε καλύτερα να πάρουν δρόμο από τα νησιά Φώκλαντ και να τα επιστρέψουν στους Αργεντινούς. Τα Νησιά Φώκλαντ δεν ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά στην Αργεντινή», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου.

Ο Μεντβέντεφ συχγαίρει επίσης την ομάδα της Αργεντινής για τη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, επισημαίνοντας πως «Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει ν’ ακολουθήσετε και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Η διαμάχη για τα Φώκλαντ

Τα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες), που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, αποτελούν αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ Αργεντινής και Μεγάλης Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια. Τον Απρίλιο του 1982 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αργεντινή ηττήθηκε, χάνοντας 649 στρατιώτες σε δυόμισι μήνες πολέμου. Οι απώλειες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν 255 άτομα, καταλήγει το Tass.

Δεν υπάρχουν σχόλια: