25 Δεκεμβρίου 2022

Ορθόδοξα Χριστούγεννα.

Ορθόδοξα Χριστούγεννα Δύο εβδομάδες μετά τα καθολικά Χριστούγεννα, 7 Ιανουαρίου, γιορτάζεται Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Στην πραγματικότητα, ο τίτλος είναι λίγο ανακριβής: δεν είναι όλοι οι Ορθόδοξοι που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, και όχι όλοι οι Καθολικοί στις 25 Δεκεμβρίου. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Το γεγονός είναι ότι μερικές ορθόδοξες εκκλησίεςχρησιμοποιήστε το ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ οι περισσότεροι Καθολικοί άλλαξαν στο ημερολόγιο του Γρηγοριανού. Έτσι, το ιουλιανό ημερολόγιο χρησιμοποιείται από τις Ρωσικές, Γεωργιανές, Σερβικές και Ιερουσαλήμ Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επίσης το ιουλιανό ημερολόγιο χρησιμοποιείται από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, την ουκρανική ελληνοκαθολική Τσεκόφσκι και άλλους καθολικούς της Ανατολικής ιεροσύνης, μερικούς Ρώσους Προτεστάντες. Χριστούγεννα στο ημερολόγιο του Ιουλιανού (Ορθόδοξα Χριστούγεννα) γιορτάζεται τη νύχτα από 6 έως 7 Ιανουαρίου.

Ορθοδόξων Χριστουγέννων τελειώνει Χριστούγεννα θέση, διήρκεσε 40 ημέρες (άρα και το άλλο του όνομα - το ιερό δεκατέσσερις μήνες). Ιδιαίτερα αυστηρή ταχύτητα παρατηρείται την παραμονή των διακοπών, στο Παραμονή Χριστουγέννων. Την ημέρα αυτή δεν μπορείτε να φάτε και να πιείτε μέχρι την εμφάνισητο πρώτο αστέρι (στη μνήμη του αστέρα της Βηθλεέμ, που σηματοδοτεί τη γέννηση του Ιησού Χριστού). Μόλις εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό, έχουν βραδιά. Αυτό το πιάτο είναι από βρασμένο σιτάρι με μέλι (το σιτάρι μπορεί να αντικατασταθεί με ρύζι). Από τη λέξη "osovo" έρχεται η λέξη "Christmas Eve".

Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (8 Ιανουαρίου) είναι επίσης διακοπές. Είναι δοξασμένη από τη Μητέρα του Θεού, «τη χαρά του κόσμου που γέννησε», και αυτή τη μέρα ονομάζεται Καθεδρικός Ναός της Παναγίας. Τις χριστουγεννιάτικες μέρες η μνήμη του πρώτουΧριστιανοί μάρτυρες. Ανάμεσά τους είναι μάρτυρες μωροί στη Βηθλεέμ ξυλοδαρμοί, μάρτυρες Νικομήδειας και απόστολος πρώτος μάρτυρας και αρχιδιανός Στεφάν. Επίσης στα Ορθόδοξα Χριστούγεννα ήταν συνηθισμένο να φροντίζουμε τους άπορους και τους άρρωστους.

Στο πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα δοξάζετε τον δίκαιο Ιωσήφ (τον πατέρα της γηςΟ Ιησούς Χριστός, ο δεσποτικός της Παναγίας), ο βασιλιάς Δαβίδ (ο πρόγονος στη σάρκα του Ιησού Χριστού) και ο Ιακώβ (αδελφός του Κυρίου). Ο Ιακώβ συνόδευσε τον Ιωσήφ, τη Μαρία και τον Ιησού Νήπιο στην Αίγυπτο

Ο εορταστικός χρόνος διαρκεί δύο ακόμη εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα. Αυτή η περίοδος ονομάζεται Άγιοι. Αυτά είναι ιερά βράδια από τη γέννηση του Ιησού ΧριστούΒάπτισμα του Κυρίου. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα χωρίζονται σε δύο μέρη: η ιερή τιμή διαρκεί από τις 7 έως τις 14 Ιανουαρίου και τα φοβερά βράδια - από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου. Τα φοβερά βράδια πήραν το όνομά τους στη μνήμη της δολοφονίας αθώων μωρών από τον βασιλιά Ηρώδη. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η άγια περιπέτεια σάς επιτρέπει να προβλέψετε το μέλλον με μεγαλύτερη ακρίβεια και δεν χάσατε την ευκαιρία να προδώσετε τους ορκισμένους.

Τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα συνοδεύονται από επίσημη λατρεία, και στο σπίτι περιμένει ένα πλούσιο τραπέζι. Τα Χριστούγεννα είναι συνηθισμένο να μαγειρεύουμε 12 μαθήματα. συμβολίζουν 12 αποστόλους και 12 ημέρες Χριστουγέννων. Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο είναι κομμάτια. Πρόκειται για χυλό, το οποίο παρασκευάζεται από ολόκληρους κόκκους σιταριού, κριθαριού ή ρυζιού και είναι αρωματισμένο με μέλι, ζάχαρη ή μελιού. Στο kutu μπορεί επίσης να προσθέσετε καρύδια, σταφίδες, γάλα και μαρμελάδα.

Εκτός από το kutya, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σερβίρεται ετοιμάζω. Αυτό το ζελέ ή κομπόστα αποξηραμένων φρούτων (συνήθως -μήλα, αχλάδια, κεράσια, σταφίδες, δαμάσκηνα και βερίκοκα). Γιατί αυτά τα δύο πιάτα; Το γεγονός είναι ότι στα Ορθόδοξα Χριστούγεννα τίποτα δεν γίνεται ακριβώς έτσι. Το στήθος και η κουτιά έχουν ένα ειδικό συμβολικό νόημα. Η Kutya δέχεται να υπηρετήσει σε κηδείες και να ξυπνήσει τελετές, παρέχοντας ανθρώπους για την αναφορά των ψυχών. Το στήθος μαγειρεύεται κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Έτσι, ο kutya και ο vvar μας υπενθυμίζουν ταυτόχρονα τη γέννηση και το θάνατο του Χριστού.

Μια άλλη παράδοση των Χριστουγέννων είναι τα κάλαντα. Αρχικά, τα κάλαντα ήταν τελετουργικά τραγούδια, χρονομετρημένα στις προχριστιανικές τελετουργικές διακοπές - Κολιάδα. Με την έλευση του Χριστιανισμού στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, η γέννηση του Ιησού Χριστού άρχισε να δοξάζεται.

Σε πολλές χώρες, τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα είναιτις δημόσιες αργίες και την επίσημη αργία. Δυστυχώς, τώρα τα Χριστούγεννα χάνουν σταδιακά το αρχικό τους νόημα, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε μια ακόμη μη εργάσιμη ημέρα..srathbun.com




Δεν υπάρχουν σχόλια: