11 Δεκεμβρίου 2022

Έρευνα: Πόσα λεπτά άσκησης την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής;


Η ένταξη της σωματικής άσκησης σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα αποτελεί συχνά «πρόκληση», αλλά μόλις 15 λεπτά την εβδομάδα είναι αρκετά να μας «χαρίσουν» χρόνια υγιούς ζωής. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, μόλις 15 λεπτά σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τι απέδειξε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 72.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών επί επτά συναπτά έτη. Τα άτομα που δεν έκαναν κάποια έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 4% κίνδυνο θνησιμότητας στο συνολικό χρονικό διάστημα της έρευνας, ενώ εκείνα που είχαν τουλάχιστον 10 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα, 2%. Όσοι συμμετέχοντες αθλούνταν 60 ή περισσότερα λεπτά την εβδομάδα, κινδύνευαν σε ποσοστό μόλις 1%. Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα για 15 έως 20 λεπτά την εβδομάδα συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου θανάτου από 16% έως 40%.

Επιταχύνοντας τον καθημερινό μας ρυθμό

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε κάνοντας κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος μακροζωίας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ο χρόνος για το γυμναστήριο, η μελέτη απέδειξε πως επιταχύνοντας το ρυθμό των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα είναι οι δουλειές του σπιτιού, τα οφέλη για την υγεία μας είναι σημαντικά.

Μια παρόμοια μελέτη παρατήρησης από διαφορετική ομάδα ερευνητών, επίσης απέδειξε ότι η ένταση της σωματικής δραστηριότητας και όχι μόνο ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτήν, συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες (του 2011 και του 2014), διαπιστώθηκε πως 5 έως 10 λεπτά τρεξίματος την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Συμπερασματικά

Κατά τα συμπεράσματα των ερευνητών, η σπουδαιότητα της έντασης των σωματικών δραστηριοτήτων δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση τη σπουδαιότητα του χρόνου που αφιερώνουμε σε αυτές. Εάν όμως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, η προσθήκη λίγης έντασης σε απλές καθημερινές μας ενασχολήσεις μπορεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία χαρίζοντάς μας μια «γερή» στο χρόνο καρδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: