7 Δεκεμβρίου 2022

Τα «αθόρυβα» συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αυτά είναι τα τέσσερα αθόρυβα» συμπτώματα υγείας που θα πρέπει να σταματήσετε να αγνοείτε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γνωρίζουμε ότι συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος ή η δυσκολία στην αναπνοή απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Υπάρχουν όμως και άλλα φαινομενικά πιο… «αθώα» που, ενώ είναι πιο εύκολο να τα αγνοήσετε, αξίζουν άμεσης προσοχής. «Δεκάδες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι νεφρικές παθήσεις μένουν αδιάγνωστες για μήνες έως χρόνια, καθώς συχνά δεν σχετίζονται με σοβαρά συμπτώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Christopher Davis, επεμβατικός καρδιολόγος.

Σταματήστε να αγνοείτε τα ακόλουθα συμπτώματα

Κουρασμένοι, παρά την ξεκούραση

Η σωματική κούραση που μπορεί να αισθανθείτε μετά από μια άγρυπνη νύχτα δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας. Αν όμως η κούραση επιμένει ή σας εμποδίζει στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να είναι σημάδι μιας κοινής ασθένειας, όπως η γρίπη. Θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι της νόσου του Lyme, του ιού Epstein-Barr ή του στρεπτόκοκκου.

Το αίσθημα χαμηλής ενέργειας μπορεί επίσης να οφείλεται σε ζητήματα ψυχικής υγείας, ειδικά εάν συνοδεύεται από απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε, λέει ο δρ David Cutler, οικογενειακός γιατρός. «Όταν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα και βοήθεια».

Αδυναμία συγκέντρωσης

Η αργή, υποτονική σκέψη ή η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να προέλθει από την στέρηση ύπνου ή μπορεί να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Μερικές φορές όμως, προκαλείται από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

«Θα μπορούσε να σχετίζεται με ορμονική ανισορροπία, λοιμώξεις, τοξίνες, ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, δυσβίωση του εντέρου ή προβλήματα νευροδιαβιβαστών», επισημαίνει ο δρ Christopher Davis. «Συχνά η ομίχλη του εγκεφάλου που σχετίζεται με αυτές τις παθήσεις μπορεί να έχει συνοδά συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, άγχος και κατάθλιψη».

Δύσπνοια στην γυμναστική

Αν ξαφνικά κουραστήκατε περισσότερο από το συνηθισμένο κατά την διάρκεια της συνηθισμένης σας προπόνησης δεν σημαίνει ότι χάσατε την φόρμα σας από την μία ημέρα στην άλλη. Είναι πιθανό η δύσπνοιά σας να προκαλείται στην πραγματικότητα από άσθμα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε συχνά βήχα, συριγμό ή σφίξιμο στο στήθος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δύσπνοια κατά την άσκηση μπορεί να αποτελεί μια διακριτική ένδειξη καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τον δρ David Cutler. «Αυτά τα ήπια συμπτώματα είναι πιο πιθανό να είναι σημαντικά για κάποιον με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης ή διαβήτη» συμπληρώνει ο ίδιος.

Έντονη εφίδρωση χωρίς να κάνει ζέστη

Η έντονη εφίδρωση δεν είναι απλώς ενοχλητική. Εάν ιδρώνετε όταν δεν ασκείστε και δεν κάνει ζέστη έξω, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων θυρεοειδούς, διαβήτη, διαταραχών του νευρικού συστήματος, λοιμώξεων ή σε σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Η ανεξήγητη ή ξαφνική εφίδρωση μπορεί επίσης να σχετίζεται με εξάψεις από την εμμηνόπαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: