30 Δεκεμβρίου 2022

Πρωτοχρονιά με τους ιούς να κάνουν… πάρτι

 Χρήσιμες συμβουλές από την Cleveland Clinic για τη γιορτινή περίοδο, ώστε να αποφύγουμε γρίπη, κορωνοϊό, RSV, κρυολόγημα, αλλά και γαστρεντερίτιδα

Πυρετός, βήχας, καταρροή και πονόλαιμος είναι μόνον μερικά από τα συμπτώματα που πιθανόν να σας ταλαιπώρησαν αυτές τις ημέρες, καθώς ο φετινός χειμώνας ήρθε με νέες προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά οι φίλοι και οι συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων του παππού και της γιαγιάς, επιμένουν ενόψει Πρωτοχρονιάς να γιορτάσετε όλοι μαζί.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι μήπως είστε ακόμη μεταδοτικοί;

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα της τρέχουσας περιόδου, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 40.000 άτομα ημερησίως μολύνονται μόνον από την εποχική γρίπη στη χώρα. Αντίστοιχη είναι όμως η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο  οικογενειακός γιατρός της παγκοσμίου φήμης Cleveland Clinic, Μάθιου Γκόλντμαν, στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές οδικό χάρτη για τη γιορτινή αυτή περίοδο, ώστε να μη διασταυρωθούμε με τους ιούς που κυκλοφορούν.

Κοινό κρυολόγημα (ρινοϊοί)

Με περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια των ρινοϊών, είναι κάθε άλλο παρά άξιο απορίας γιατί οι ενήλικοι αρρωσταίνουν από κοινό κρυολόγημα δύο ή ακόμη και τρεις φορές τον χρόνο. Για τα παιδιά βέβαια, η συχνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς γι’ αυτά είναι ακόμη πιο δύσκολο να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που έχουν κρυολόγημα είναι μεταδοτικοί τόσο κατά την περίοδο της επώασης όσο και κατά την περίοδο που νιώθουν άρρωστοι. Εντούτοις, το πιο πιθανό είναι η μετάδοση να γίνει μετά την τρίτη ημέρα της εμφάνισης των συμπτωμάτων, όταν δηλαδή τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί πως οι ρινοϊοί μεταδίδονται ακόμη και έπειτα από δύο εβδομάδες.

Γρίπη

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και την οικογένειά μας από τον ιό της γρίπης, που φέτος επανήλθε δυναμικά. Οσοι δε μολυνθούν, είναι βέβαιο πως έως ότου εκδηλώσουν συμπτώματα θα έχουν ήδη μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι έχουν προσβληθεί είναι μολυσματικοί πριν νιώσουν την πρώτη αδιαθεσία. Γενικότερα η γρίπη είναι μεταδοτική για μία εβδομάδα ή και λίγο περισσότερο μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Covid-19

Το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης Covid-19 είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μας προφυλάσσει σημαντικά από σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Παρ’ όλα αυτά δεν… σηκώνει δυνατή ασπίδα προστασίας έναντι των μεταδόσεων.

Ο γενικός κανόνας λέει πως είναι πιθανόν κάποιος που έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 να «μεταφέρει» τον ιό μία με δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την αδιαθεσία. Εντούτοις, η μεταδοτικότητα εξαρτάται και από την ένταση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός εκτιμάται πως είναι μεταδοτικός για περίπου 5 ημέρες. Εάν όμως ταλαιπωρείται από μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, τότε μπορεί να είναι μολυσματικός για έως και 20 ημέρες.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Σε υγιείς ενηλίκους και παιδιά ο RSV προκαλεί κατά κανόνα ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος. Εντούτοις, η αναπνευστική αυτή λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή των βρεφών αλλά και των ατόμων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι είναι μεταδοτικοί για μερικά 24ωρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και έως οκτώ ημέρες μετά. Τα βρέφη όμως και οι ηλικιωμένοι δύναται να μεταδώσουν τον ιό ακόμη και έπειτα από τέσσερις εβδομάδες και ενώ οι εκδηλώσεις της λοίμωξης έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Γαστρεντερίτιδα (νοροϊός)

Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας και δυστυχώς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, καθώς μεταξύ άλλων μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες σε επιφάνειες όπως είναι οι πάγκοι και τα πόμολα.

Κατά κανόνα εκείνοι που έχουν μολυνθεί είναι πιο μεταδοτικοί όταν ταλαιπωρούνται από διάρροιες, εμέτους, αλλά και πόνο στο στομάχι. Εντούτοις, ο κίνδυνος παραμένει για ακόμη δύο εβδομάδες αν και τα συμπτώματα δεν επιμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: