5 Δεκεμβρίου 2022

Τα προβλήματα υγείας που βλέπει ο οδοντίατρος (και δεν έχουν σχέση με τα δόντια)


Πιθανότατα επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας με έναν στόχο, να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και το χαμόγελό σας αστραφτερό. Αλλά μια επίσκεψη στο οδοντιατρείο μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από την… τερηδόνα. Ένα στοματικό check-up είναι αρκετό για να μάθετε για την κατάσταση της υγείας σας γενικότερα, ακόμα και αν δεν σχετίζεται άμεσα με τα δόντια σας.

Πώς συνδέονται στοματική υγιεινή και υγεία

Το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια ενώ αποτελεί το σημείο εισόδου για την πεπτική και την αναπνευστική οδό.

Αν και δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή, ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. «Όταν το μικροβίωμα του στόματος δεν είναι υγιές ή δεν έχετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας» αναφέρει ο δρ Daniel Rubinshtein, αισθητικός οδοντίατρος.

Το σάλιο προστατεύει επίσης από τα επιβλαβή βακτήρια, απομακρύνοντας υπολείμματα φαγητού και εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από επιβλαβή βακτήρια του στόματος.

Αντίστροφα, ορισμένες χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και το HIV/AIDS, μπορούν να μειώσουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα στοματικής υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος;

Ενώ ο οδοντίατρος δεν μπορεί να διαγνώσει επίσημα καμία από τις ακόλουθες παθήσεις, είναι συχνά ο πρώτος που εντοπίζει πρώιμα σημάδια τέτοιων προβλημάτων υγείας:

Καρδιακές παθήσεις

Η περιοδοντική νόσος πρόκειται για λοίμωξη και φλεγμονή των ούλων που περιβάλλουν τα δόντια, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC. Και όταν υπάρχει, «μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή νόσο», επισημαίνει ο δρ Rubinshtein. Για τους οδοντιάτρους, η συσσώρευση πλάκας είναι μια ένδειξη που μπορεί να υποδηλώνει καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Η συσσώρευση πλάκας στα δόντια και τη γραμμή των ούλων μπορεί να είναι ενδεικτική της συσσώρευσης στις αρτηρίες σας», αναφέρει. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτιατή σχέση μπορεί να αντιστραφεί. Δηλαδή, «η συσσώρευση πλάκας θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί (μακροπρόθεσμα) να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις», συμπληρώνει.

Μάλιστα ορισμένοι τύποι καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως η ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων ή των βαλβίδων της καρδιάς), οι φραγμένες αρτηρίες και το εγκεφαλικό μπορεί να συνδέονται με φλεγμονή που προκαλείται από στοματικά βακτήρια, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Διαβήτης

Μερικές φορές οι οδοντίατροι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα εντοπίσουν τις ενδείξεις του, σε άτομα που ακόμα δεν έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη. Κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών ελέγχων, «οι οδοντίατροι μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα όπως χρόνια κακή αναπνοή, ξηροστομία και νόσο των ούλων», αναφέρει ο δρ Rubinshtein.

Όλες αυτές οι στοματικές παθήσεις είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης μειώνει την αντίσταση του σώματός σας σε λοιμώξεις, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων των ούλων όπως η περιοδοντική νόσος, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Καρκίνος του στόματος

Οι οδοντίατροι μπορούν να είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς σας όταν πρόκειται για την ανίχνευση του καρκίνου του στόματος. Στα αρχικά του στάδια είναι ανώδυνος και εμφανίζεται με λίγα συμπτώματα, για αυτό συχνά περνά απαρατήρητος, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του στόματος που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρός σας, περιλαμβάνουν:

  • Λευκές ή κόκκινες κηλίδες ιστού στο στόμα.
  • Μικρά, σκληρά έλκη που μοιάζουν με μια κοινή πληγή.
  • Ένα ανώδυνο εξόγκωμα ή μάζα που μπορεί να γίνουν αισθητά στο στόμα ή στο λαιμό.
  • Πόνος ή δυσκολία στην κατάποση, την ομιλία ή τη μάσηση.
  • Μάζες που μοιάζουν με κονδυλώματα στην περιοχή του στόματος.
  • Βραχνάδα.
  • Μούδιασμα στην περιοχή του στόματος/του προσώπου.
  • Μονομερής επίμονος πόνος στο αυτί.  .vita.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: