25 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικες διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο


 Μετρώντας αντίστροφα για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, όλος ο πλανήτης φοράει τα γιορτινά του και συντονίζεται στον ίδιο παλμό, γιορτάζοντας όμως με ξεχωριστό τρόπο αυτές τις άγιες ημέρες. Η διαφορετικότητα του εορτασμού από χώρα σε χώρα έχει να κάνει με την ιστορία, το κλίμα και την κουλτούρα του κάθε λαού. Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει και το εορταστικό τραπέζι με τα πολλά του εορταστικά πιάτα.

Εορταστικά πιάτα από όλο τον κόσμο

Bacalao από το Μεξικό

Το Bacalao αποτελεί ένα απαραίτητο γεύμα σε κάθε χριστουγεννιάτικη γιορτή. Τα συστατικά για την παρασκευή του Bacalao a la Mexicana περιλαμβάνουν ντομάτες, πιπεριές τσίλι, κρεμμύδι, κανέλα, πατάτα και ελιές.

Διατροφικά είναι μια συνταγή που «παντρεύει» πολλά θρεπτικά συστατικά. Ο μπακαλιάρος αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Παράλληλα, εκτός από τις ελιές, την κανέλα και το κρεμμύδι που προσφέρουν στο πιάτο μια επάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον διατροφικά έχει η προσθήκη πιπεριάς τσίλι, η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε, που αποτελούν σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Τέλος, η προσθήκη της πατάτας ολοκληρώνει το πιάτο με το απαραίτητο άμυλο και θεωρείται διατροφικά ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Tamales από την Κόστα Ρίκα

Στην Κόστα Ρίκα, η παρασκευή tamales είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση. Η βάση του tamales είναι μια ζύμη καλαμποκιού, τυλιγμένη σε φύλλο μπανάνας ή φλοιό καλαμποκιού που στη συνέχεια μαγειρεύεται στον ατμό. Η γέμιση μπορεί να περιέχει χοιρινό, βοδινό ή κοτόπουλο. Αλλα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν μέρος της γέμισης είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι πατάτες και οι σταφίδες.

Το διατροφικό ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πιάτο εντοπίζεται στη ζύμη αλλά και στο φύλλο καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στο τύλιγμα και αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών Α, C, E, Κ και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες φωσφόρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, σιδήρου, καλίου αλλά και χαλκού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το φύλλο μπανάνας που χρησιμοποιείται, μιας και εμπλουτίζει το πιάτο με φυτικές ίνες αλλά και θρεπτικά συστατικά.

Weihnachtsgans από τη Γερμανία

Το Weihnachtsgans ή αλλιώς χριστουγεννιάτικη χήνα, είναι ίσως η πιο σημαντική χριστουγεννιάτικη παράδοση στη Γερμανία. Είναι πάντα ψητή και η γέμιση συνήθως είναι με μήλο, κάστανα, δαμάσκηνα και καρυκεύματα, σερβίρεται με κόκκινο λάχανο.

Διατροφικά το κρέας της χήνας εκτός από μια καλή πηγή πρωτεΐνης είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Είναι προφανές ότι αποτελεί ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες εξαιτίας των φρούτων που περιέχει στη γέμισή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως στο πιάτο προσδίδουν τα κάστανα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C σε ποσοστό ίδιο με τα εσπεριδοειδή φρούτα. Ακόμη, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνη Β3, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγγάνιο.

Pavlova από τη Νέα Ζηλανδία

Η πάβλοβα αποτελεί το πιο δημοφιλές γλυκό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στη Νέα Ζηλανδία. Βασισμένο στη μαρέγκα, η παραδοσιακή συνταγή θέλει να καλύπτεται με ακτινίδια, φυσικά υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές, που χρησιμοποιούν διαφορετικά φρούτα, σοκολάτα και άλλες γλυκές προσθήκες.

Διατροφικά το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται στο ότι η pavlova αποτελεί ένα γλυκό με μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη! Η προσθήκη του ακτινιδίου στην παραδοσιακή συνταγή αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Εκτός από τα οφέλη να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο επιδόρπιο η ζάχαρη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Πουτίγκα ρυζιού ή Ris a la mande από τη Δανία

H δανέζικη αυτή χριστουγεννιάτική συνταγή ίσως και να μην είναι τόσο άγνωστη από τις ελληνικές γεύσεις μιας και θυμίζει το δικό μας ρυζόγαλο. Παραδοσιακά λοιπόν περιέχει γάλα, ρύζι, τριμμένα αμύγδαλα, βανίλια και σαντιγί και σερβίρεται σαν επιδόρπιο την ημέρα των Χριστουγέννων. Το καλύτερο όμως το άφησα για το τέλος, καθώς η παράδοση θέλει ένα ολόκληρο αμύγδαλο να είναι κρυμμένο μέσα στην πουτίγκα ρυζιού και ο τυχερός να παίρνει ένα δώρο.

Διατροφικά η πουτίγκα ρυζιού πέρα από πολλή ενέργεια είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες έχοντας το γάλα ως βασικό συστατικό. Τα αμύγδαλα που περιέχονται χαρίζουν σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε αλλά και πηγή απαραίτητων φυτικών ινών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ελενα Κούβδου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, απόφοιτο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Master Practicioner in Eating Disorders, παγκόσμια πρωταθλήτρια Υδατοσφαίρισης..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: