19 Δεκεμβρίου 2022

Qatargate: Σκιές για τον Αβραμόπουλο εντοπίζουν La Stampa και El Mundo

 

Qatargate: Σκιές για τον Αβραμόπουλο εντοπίζουν La Stampa και El Mundo
Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Qatargate εμπλέκει με έναν τρόπο η ιταλική La Stampa, μιλώντας για τη σχέση του με τον «εγκέφαλο» Panzeri. Με την «κατάρα» του Κατάρ που χτυπά και τον Αβραμόπουλο ασχολείται και η ισπανική El Mundo.

«Για ένα έτος, ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε αμοιβή από τη ΜΚΟ που ίδρυσε ο Panzeri. »Συμμετείχε πολύ πιο ενεργά από τα άλλα επίτιμα μέλη»» είναι ο υπότιτλος σε άρθρο της ιταλικής εφημερίδα La Stampa, που βάζει στο κάδρο του σκανδάλου Qatargate, που κλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο, τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μάλιστα ο διευθυντής της La Stampa με δηλώσεις του στην ιταλική τηλεόραση ανέφερε ότι ξεκινάει έρευνα για τον Αβραμόπουλο και τη ροή των χρημάτων.

Στο αναλυτικό άρθρο της με τον τίτλο «Qatargate: Σκιές για τον Αβραμόπουλο» η η La Stampa αναφέρει ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όχι μόνο συμμετείχε στην αμαρτωλή ΜΚΟ του Panzeri, από την οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν μερικές μέρες, αλλά έπαιρνε και χρήματα από αυτήν.

Σύμφωνα με τη La Stampa, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενδέχεται να είναι πιο μπλεγμένος σε σχέση με άλλα μέλη της ΜΚΟ, «γι’ αυτό πληρωνόταν για ένα έτος» από την 1η Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρεται το ακριβές ποσό.

«Φιλοδοξούσε να γίνει απεσταλμένος της ΕΕ»

«Το σκάνδαλο Qatargate πλήττει τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο» είναι ο πηχυαίος τίτλος της ισπανικής El Mundo, και ο υπότιτλος του άρθρο αναφέρει ότι «ο Έλληνας, στον οποίο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πληρωνόταν από τη ΜΚΟ που βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας και φιλοδοξούσε να γίνει απεσταλμένος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου».

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος «εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, ήταν μέλος του επίτιμου συμβουλίου της ΜΚΟ Combating Impunity, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Pier-Antonio Panzeri και ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς, δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

» Αυτό ήταν γνωστό από την πρώτη ημέρα, καθώς ο Αβραμόπουλος έσπευσε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν η πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ιταλίδα πολιτικός Έμμα Μπονίνο και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ. Όμως αυτό που προέκυψε την Κυριακή ήταν ότι ο Έλληνας δεν ήταν επίτιμο μέλος, αλλά έλαβε αποζημίωση και ότι η άδεια για να το κάνει αυτό δόθηκε από την Επιτροπή».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι «ο Αβραμόπουλος δεν κατονομάζεται σε κανένα γνωστό έγγραφο της έρευνας και δεν υπάρχουν στοιχεία για παράνομη συμπεριφορά».

Επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο

Ωστόσο, προστίθεται στο άρθρο, «πολιτικά η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, επειδή δεν ήταν ένα απλό πρόσωπο σε ένα άσχετο Σώμα και επειδή ο πρώην επίτροπος είναι ένα από τα ονόματα που είχαν προταθεί, και είχαν καλές πιθανότητες, για να είναι ο πρώτος απεσταλμένος της ΕΕ στα κράτη του Κόλπου. Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ αξιολογεί τώρα τέσσερις υποψηφίους: τον προαναφερθέντα, τον πρώην Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, τον πρώην Κύπριο επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Γιαν Κούμπις, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας».

«Η σχέση της ΕΕ με τον Κόλπο δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενή, αλλά αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξε τα πάντα. Πρώτον, το Κατάρ είναι βασικός παίκτης στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής. Δεύτερον, μετά την απόφαση της ΕΕ-27 να μην καταναλώσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο του Κατάρ έχει καταστεί απαραίτητο. Και τρίτον, επειδή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την επιστροφή των Ταλιμπάν, η Ντόχα έχει γίνει το νευραλγικό κέντρο των διαπραγματεύσεων με τους εξτρεμιστές στην Καμπούλ. Εκεί ανταλλάχθηκε η αναχώρηση των Ευρωπαίων πολιτών μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας, όταν η Ουάσινγκτον έσπευσε να φύγει. Και αυτό έπεισε την ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας μιας πολύ πιο σοβαρής αντιπροσωπείας εκεί.»

Η σημαντική συμμετοχή στην αμαρτωλή ΜΚΟ

Η El Mundo αναφέρεται στο άρθρο της La Stampa και στις αποκαλύψεις για τον ενεργό ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ.

«Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa της Κυριακής, ο πρώην επίτροπος συμμετείχε «πολύ περισσότερο» από όλα τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη στις δραστηριότητες της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας και ως εκ τούτου έλαβε απροσδιόριστη αμοιβή από την 1η Οκτωβρίου 2020. Στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο Έλληνας είχε γνωστοποιήσει στα θεσμικά όργανα την πρόθεσή του να υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο για τουλάχιστον ένα έτος. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες ζήτησαν πρόσθετες πληροφορίες σε δύο περιπτώσεις τον Οκτώβριο, καθώς η ΜΚΟ κάλυπτε θέματα που θα μπορούσαν να συνεπάγονται σύγκρουση συμφερόντων με το χαρτοφυλάκιο για το οποίο είχε υποβάλει αίτηση. Ο πολιτικός τις έδωσε στις 10 Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι κυρίως υπεύθυνος για τη διεθνή προβολή της ΜΚΟ, και ήταν επαρκείς.»

» Στις 10 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση του παραδεκτού των προσφορών εργασίας που λαμβάνουν πρώην μέλη του Σώματος των Επιτρόπων, έδωσε τη θετική της αξιολόγηση, καθώς διαβεβαίωσε ότι δεν θα ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ότι θα περιοριστεί στη δημοσίευση άρθρων, στην πραγματοποίηση διαλέξεων και στη συμμετοχή σε φόρουμ, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει ευαίσθητες πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του λόγω του παρελθόντος του στο Σώμα. Ως εκ τούτου, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, η πρόεδρος, Ursula von der Leyen, υπέγραψε προσωπικά την έγκριση.»

Ωστόσο, τα έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η EL MUNDO παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. «Για παράδειγμα, ο Αβραμόπουλος εξηγεί πώς η ΜΚΟ του Panzeri δεν έχει λάβει ποτέ κονδύλια της ΕΕ, αλλά έχει λάβει δωρεές από το Sekunjalo Development Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα ενός μεγάλου νοτιοαφρικανικού ομίλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών χωρών, λαμβάνει επίσης μεγάλες δωρεές από το Κατάρ.»

Η παραίτηση

«Η επιτροπή δεν είχε ούτε εκτελεστική ούτε διαχειριστική εξουσία. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία και έλαβα […] Μαζί με όλα τα μέλη, παραιτηθήκαμε αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει έρευνα κατά του κ. Panzeri. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια», ανέφερε ο πολιτικός σε δήλωσή του αυτές τις ημέρες.» σημειώνεται στο άρθρο της El Mundo.

Στη συνέχεια η εφημερίδα εστιάζει στο έγγραφο με το οποίο η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της για τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως με γνωμοδότησή της, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο στο έγγραφο που δείχνει ότι υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις. Το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή διαχειρίζονται από κοινού το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ από το 2011, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότεροι από 12.000 οργανισμοί και οι αντίστοιχοι λομπίστες τους. Η παρουσία εκεί είναι απαραίτητη για «ορισμένες δραστηριότητες». Και η ΜΚΟ του Panzeri δεν υπήρχε. Στις εξηγήσεις του, ο πρώην Έλληνας επίτροπος εξήγησε ότι, όπως τον ενημέρωσε ο ίδιος ο Panzeri, αυτό οφειλόταν στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και εγγυήθηκε ότι αυτό θα διορθωθεί γρήγορα. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία του δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων.» καταλήγει το άρθρο.

Η δήλωση Αβραμόπουλου

Σημειώνεται ότι μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή και ιδρυτή της ΜΚΟ «Fight Impunity» Παντσέρι στο σκάνδαλο δωροληψίας από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται και η διαγραφείσα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής που μετείχαν τιμητικά, όπως ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και οι πρώην επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι παραιτηθέντες, όπως προαναφέρθηκε, μετείχαν στο τιμητικό και όχι στο εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, όπου εμφανίζονται και άλλες προσωπικότητες.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προ ολίγων ημερών έκανε την εξής δήλωση:

«Προσκλήθηκα να μετάσχω στις αρχές του 2020 ως μέλος στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού, από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην Υπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η Ιταλίδα Γερουσιαστής και πρώην Επίτροπος Emma Bonino, ο Νομπελίστας Denis Mukwege, η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikstrοm κ.α.

Μετά ένα έτος έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιτροπή. Η επιτροπή δεν είχε καμία εκτελεστική, ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής, ζήτησα ως πρώην Επίτροπος έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και έλαβα, με την απόφαση της, με αριθμό C(2021) 9002. Από κοινού με όλα τα μέλη παραιτηθήκαμε, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον κ. Panzeri, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έκπληκτοι για όσα έγιναν γνωστά σε βάρους του ιδρυτή του Fight Impunity. Αυτή και μόνον είναι η αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: