23 Ιανουαρίου 2023

Υψηλό ουρικό οξύ: Αυξάνει κατά 45% τον κίνδυνο αυτής της σοβαρής αρρυθμίας

Ανακαλύψτε τη διατροφή που ρίχνει το ουρικό οξύ και όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε για να μην το εκτοξεύσετε στα ύψη


Με έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας βαρύνει τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρόσφατη μελέτη, πιο απειλητικό από την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στους νεφρούς

Τον τακτικό καρδιολογικό έλεγχο θα πρέπει να εντάξουν στο πρόγραμμά τους οι μεσήλικες με αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) για να προλάβουν την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής στο μέλλον. Το σήμα κινδύνου από τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of the American Heart Association εκπέμπει και για άτομα χωρίς τυπικούς παράγοντες κινδύνου για τη συχνότερη αρρυθμία όπως παχυσαρκία, ηλικία, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση.

Επ’ αφορμή της μελέτης, οι επιστήμονες επεσήμαναν τη σημασία εύρεσης κάθε προδιαθεσιακού παράγοντα που μπορεί να τροποποιηθεί δεδομένου πως, μέχρι σήμερα, παραμένουν άγνωστα τα ακριβή αίτια και μηχανισμοί πίσω από την παθολογική κατάσταση που αφορά πάνω από 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και ή άλλες επιπλοκές του καρδιαγγειακού.

45% μεγαλύτερος κίνδυνος 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 339.604 συμμετεχόντων από τη Σουηδία για 26 περίπου χρόνια. Το πληθυσμιακό δείγμα που επιλέχθηκε κατά το διάστημα 1985-1996 ήταν ηλικίας 30-60 ετών και χωρίς διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο την περίοδο ένταξης στη μελέτη. Τα επίπεδα ουρικού οξέος μετρήθηκαν τουλάχιστον μία φορά με εξέταση αίματος και διακρίθηκαν σε ομάδες βάσει των αποτελεσμάτων, από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη συγκέντρωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος παρατηρήθηκαν 45% περισσότερες πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής, ακόμη και σε συμμετέχοντες που δεν εμφάνισαν υπέρταση, διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια κατά την περίοδο παρακολούθησης. Σύμφωνα με τη Mozhu Ding, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδίας, το στοιχείο αυτό υποδεικνύει πως το ουρικό οξύ λειτουργεί ενδεχομένως ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή και όχι μόνο μέσω της εμπλοκής του στους καρδιομεταβολικούς μηχανισμούς.

Η Δρ Ding υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τον ακριβή προσδιορισμό των υπευθύνων μηχανισμών και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της φλεγμονής μάλλον είναι καίριος.

Ανεξαρτήτως ουρικού οξέος, η καρδιακής αρρυθμία ήταν συχνότερη στα άτομα με υπέρταση, διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι είναι το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μία χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό (διάσπαση) των πουρινών, συστατικών των πρωτεϊνών που αφθονούν σε αλκοολούχα ποτά -ιδίως μπύρες- και τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το μπέικον, κάποια ψάρια και είδη θαλασσινών (γαύρος, σαρδέλες, χτένια, ρέγγα, μύδια). Είναι ευρύτερα γνωστό για την αιτιώδη σχέση του με την ουρική αρθρίτιδα και τη νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς). Ωστόσο, μελέτες έχουν συνδέσει την υπερουριχαιμία με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, με κάποιες πρόσφατες να την ενοχοποιούν ως προδιαθεσικό παράγοντα κολπικής μαρμαρυγής, χωρίς εντούτοις επαρκή στοιχεία μυρίως μεταξύ νεότερων, υγιέστερων ενηλίκων.

Ανακαλύψτε τη διατροφή που ρίχνει το ουρικό οξύ και όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε για να μην το εκτοξεύσετε στα ύψη

Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας και παράγονται είτε από τον ίδιο τον οργανισμό είτε λαμβάνονται μέσω συγκεκριμένων τροφών.

Αν αυξηθεί πολύ το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα παρουσιάζεται μία κατάσταση που λέγεται υπερουριχαιμία.

Η υπερουριχαιμία ευθύνεται για το 5-10% των ουρολίθων και μπορεί να οδηγήσει στην ουρική αρθρίτιδα η οποία εμφανίζεται με μορφή φλεγμονής και πόνου στα άκρα, κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού (ποδάγρα).

Η ουρική αρθρίτιδα, σε οξεία ή χρόνια μορφή, εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών και προσβάλει κυρίως τους άνδρες, παρ’ όλα αυτά μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα ουρικού οξέως αυξάνονται και στο γυναικείο πληθυσμό.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης είναι:
Εντόσθια (συκώτι μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια
Κρέας από κυνήγι και ζωμός κρέατος
Αμύγδαλα
Θαλασσινά (μύδια, χτένια αυγοτάραχο)
Μικρά ψάρια όπως σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες
Μαγιά
Μπύρα

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες αλλά απαιτούν προσοχή:
Κοτόπουλο, γαλοπούλα
Μεγάλα Ψάρια
Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι)
Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπαράγγια
Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως
Πλιγούρι βρώμης, πίτουρο σιταριού και φύτρο σιταριού

Τρόφιμα που επιτρέπονται:
Γάλα, γιαούρτι, τυρί, (προτιμήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά)
Αυγά
Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες βραστές ή ψητές
Φρούτα, χυμοί φρούτων
Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στις παραπάνω κατηγορίες)
Ελαιόλαδο, ελιές
Μέλι, φρούτα
Δημητριακά και ψωμί που δεν είναι ολικής άλεσης (Ψωμί λευκό και καλαμποκιού)
Φυστικοβούτυρο και ξηροί καρποί (εκτός από αμύγδαλα)
Ροφήματα όπως καφέ, τσάι και κακάο
Κρασί (η μέτρια κατανάλωση κρασιού δε φαίνεται να επηρεάζει και σε κάποιες μελέτες λειτουργεί προστατευτικά)

Για την αντιμετώπιση του ουρικού οξέος συνιστάται η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα ή η απώλεια βάρους όταν αυτό υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια για την υγεία .Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε απότομη απώλεια βάρους, καθώς σχετίζεται με μείωση της ινσουλινοαντίστασης και των αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα.

Συνιστάται επίσης μέτρια άσκηση καθημερινά και αυξημένη κατανάλωση υγρών (η ενυδάτωση είναι σημαντική για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των πουρινών).

Τέλος είναι σημαντικό όσα άτομα έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά (κυρίως τη μπύρα) και να είναι ιδιαίτερα πιστοί σε ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο, στο οποίο να περιορίζονται οι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά σε πουρίνες .

 ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: