18 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: «Η "ακρίβεια Μητσοτάκη" δεν αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ούτε με το "ξεχείλωμα" του ωραρίου λειτουργίας»

 
«Η "ακρίβεια Μητσοτάκη" δεν αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ούτε με το "ξεχείλωμα" του ωραρίου λειτουργίας τους», τονίζουν σε κοινή δήλωση τους ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, και οι αναπληρωτές τομεάρχες, Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης.


Ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από σειρά τροπολογιών με τις οποίες όριζε κατά το δοκούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τώρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Σχολιάζουν ότι «με το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο 'ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών' και έπειτα από προσχηματική διαβούλευση δύο εβδομάδων μέσα στην εορταστική περίοδο, επισφραγίζεται η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης: να αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών με τα καταστήματα ανοιχτά και να διευρύνει περαιτέρω το ωράριο των καταστημάτων- καταργώντας ακόμη και την αργία της Δευτέρας του Πάσχα».

Επιπλέον σημειώνουν ότι η απόφαση για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες, πλην των σαφώς οριζόμενων στον νόμο, Κυριακές περνάει πλέον από τον κατά τόπον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη στους δημάρχους της χώρας «ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών επιχειρήσεων αλλά και των Δήμων που δεν θα συνταχθούν με τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης».

Αφού τονίζουν ότι «η "ακρίβεια Μητσοτάκη" δεν αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ούτε με το "ξεχείλωμα" του ωραρίου λειτουργίας τους», υπογραμμίζουν ότι «απαιτούνται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα: ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε ρευστότητα και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Και, φυσικά, αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή». Αναφέρουν ότι αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά εδώ και ενάμιση χρόνο να υλοποιήσει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και εξοντώνοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους». «Θα μας βρουν απέναντι τους. Θα σταθούμε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου και των εργαζόμενων που απαιτούν δίκαιη και ουσιαστική στήριξη», σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: