6 Ιανουαρίου 2023

Μάκης Βορίδης: Τον Μάρτιο η διάλυση της Βουλής για να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο – Κρίσιμη η πρώτη κάλπη

 εκλογές

Η διάλυση της Βουλής για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου, δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά καθώς και το πόσο κοντά θα βρίσκεσαι στην αυτοδυναμία, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το πρώτο βράδυ των εκλογών η μόνη η κυβερνητική δύναμη με κυβερνητική πρόταση θα είναι η ΝΔ.

«Θα είμαστε αυτοδύναμοι» είπε ο κ. Βορίδης για τη ΝΔ, λέγοντας πως αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εξηγώντας την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, σημείωσε πως «η διαφορά της πρώτης κάλπης κρίνει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης» για να εξηγήσει: Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά, θα κρίνουν τη διαφορά και το πόσο κοντά θα βρίσκεσαι στην αυτοδυναμία».

Όπως πρόσθεσε επικαλούμενος ξανά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν από 34% – 36% είπε πως αν επαληθευτούν, τότε «είσαι μια ανάσα από την αυτοδυναμία». Απαντώντας στο ενδεχόμενο να έχουμε και τρίτες κάλπες, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε πολύμηνη εκλογική διαδικασία. «Σκεφτείτε λίγο τη βραδιά των πρώτων εκλογών: Θα έχει κριθεί η πρωτιά των επόμενων εκλογών, ο Τσίπρας θα έχει ηττηθεί, και θα έχει καταρρεύσει η θεωρία της προοδευτικής διακυβέρνησης άρα δεν θα έχει κυβερνητική πρόταση. Η μόνη πολιτική δύναμη που θα έχει πολιτική πρόταση θα είναι η ΝΔ με την πρόταση αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε πως αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 10% ενώ απέρριψε τη λογική της άθροισης των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές. «Αυτό το σενάριο σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 3% στις επόμενες κάλπες, δεν το θεωρώ πιθανό».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει επί αυτού.

Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με αφορμή τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα η ΝΔ είναι ένα κόμμα διαφθοράς, ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «το να ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να μου λέει για τα θέματα ηθικής τάξεως εκεί πραγματικά από τώρα νομίζω ξεπερνάμε τον εαυτό μας», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο που κατηγορούνται για κακουργήματα και τους έχει ακόμη μέλη του..enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: