27 Ιανουαρίου 2023

Πρωτεΐνη: Οι κορυφαίες τροφές που τονώνουν την διάθεση


 Με τις μέρες να έχουν μικρύνει και τον καιρό να γίνεται ολοένα και πιο μουντός, μην ανησυχήσετε εάν ξαφνικά νιώσετε την διάθεσή σας να «πέφτει». Οι παρατεταμένες περίοδοι με λιγότερο φυσικό φως και ο περισσότερος χρόνος που περνάτε σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία, προκαλώντας αισθήματα κόπωσης, απομόνωσης ή κατάθλιψης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να καταπολεμήσετε αυτές τις επιπτώσεις, όπως το να επιλέγετε τις κατάλληλες τροφές που είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη που τονώνει υγεία και διάθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικές βασικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την διάθεσή σας μειώνοντας ταυτόχρονα το άγχος.

Πρόκειται για superfoods πλούσια σε πρωτεΐνες που είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο και τη διάθεση και μπορείτε να τα επιλέξετε ότι χρειάζεστε μια επιπλέον ώθηση για να συνεχίσετε στην καθημερινότητά σας.

4 superfoods για πρωτεΐνη στο φουλ και διάθεση στα ύψη

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (σολομός, αυγά, μανιτάρια)

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει εκτός από την αναπαραγωγική υγεία, την ψυχική αλλά και την υγεία των οστών σας ενώ ενδέχεται να αποδυναμώσει ακόμα και το ανοσοποιητικό σας. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη, μιλήστε με το γιατρό σας και παράλληλα εφοδιαστείτε με τροφές, όπως σολομό, αυγά και μανιτάρια που την περιέχουν φυσικά.

Τροφές με καλά λιπαρά και ωμέγα-3 (αβοκάντο, σπόροι chia, αμύγδαλα)

Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε έναν πιο υγιή (και πιο χαρούμενο) εγκέφαλο είναι η κατανάλωση πηγών πρωτεΐνης που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, ψάρια, αμύγδαλα, αβοκάντο, σόγια, σκουμπρί και σπόροι chia.

Αυτές είναι γνωστές τροφές για τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο. Τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής σας, στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στην ενίσχυση της ορμόνης BDNF, η οποία είναι κρίσιμη για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (σπόροι κολοκύθας, καστανό ρύζι, σπανάκι)

Παρόλο που γνωρίζουμε -και αγαπάμε- το μαγνήσιο για την ωφέλιμη δράση του αναφορικά με τον ύπνο, επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας.

Το μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βρεθεί στους πλούσιους σε πρωτεΐνες σπόρους κολοκύθας, το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι και το σπανάκι, είναι απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Βοηθά επίσης στην τόνωση του ύπνου, διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και μπορεί να μειώσει το άγχος.

Οι ειδικοί επίσης αναφέρουν ότι το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την διάθεσή σας.

Πρωτεΐνες με άφθονο ψευδάργυρο (κόκκινο κρέας, όσπρια, ρεβίθια)

Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη νευρική σηματοδότηση στον εγκέφαλο, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, λένε οι ειδικοί.

Για να ενσωματώσετε περισσότερο ψευδάργυρο στην καθημερινή σας διατροφή, μπορείτε να επιλέξετε τροφές, όπως κόκκινο κρέας, όσπρια και ρεβίθια. Όχι μόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά είναι επίσης φυσικές πηγές ψευδαργύρου, που μπορούν να προστεθούν σε πολλές συνταγές..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: