3 Ιανουαρίου 2023

Φάρμακα: Ποια σκευάσματα σε έλλειψη θα διατίθενται με ηλεκτρονική συνταγή


Πασίγνωστα και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, αντιεμετικά, ακόμη και αντιφλεγμονώδη για τα οποία υπάρχει σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνονται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

Μόνο με ιατρική συνταγή η οποία θα εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνεται η προμήθεια των πολιτών για μια σειρά από πασίγνωστα και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, αντιεμετικά, αντιβηχικά ακόμη και αντιφλεγμονώδη για τα οποία υπάρχει σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό το οποίο είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πριν από περίπου 6 εβδομάδες, το ανακοίνωσε εκ νέου τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.

Να τονίσουμε βέβαια πως αναμένεται σχετική λίστα που θα εκδοθεί από Υπουργείο Υγείας και θα αναφέρει τα σκευάσματα για τα οποία θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος της έκδοσης.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα που αναρτήθηκε το Δεκέμβριο, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:

  • Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη
  • Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς
  • Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη
  • Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης)
  • Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη
  • Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.

Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:

  • Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη
  • Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”
  • Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη
  • Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη
  • Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ενημέρωσε ότι αναλγητικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα της αρχίζει να έχει πρόβλημα στην τροφοδοσία του και αναμένεται να γίνει κι αυτό άμεσα ελλειπτικό. Το εν λόγω σκεύασμα αν και κανονικά συνταγογραφείται γενικά κυκλοφορούσε χωρίς συνταγή.

Τι αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς φαρμάκου την περίοδο λίγο πριν τα Χριστούγεννα η έξαρση των ιώσεων αλλά και οι συνεχείς αναφορές για ελλείψεις προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν φάρμακα ακόμη και αν δεν τα είχαν ανάγκη. Θεωρούν δε ότι και η επέκταση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά.

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται».

 ygeiamou.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: