8 Ιανουαρίου 2023

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις ανασκαφές

 Μια γεύση από τον κόσμο της Αρχαία Ελλάδας δίνουν οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Τις συγκλονιστικές φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η Αττικό Μετρό ΑΕ. και δείχνουν την πορεία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που διασχίζει το κέντρο της, ακολουθεί τον άξονα του κυριότερου δρόμοι του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης που πλαισιωνόταν με κιονοστοιχίες και στοές και είχε οδόστρωμα πλάτους 16μ.

Ξεκινούσε από τη Χρυσή Πύλη (Porta Aurea), τη σημερινή πλατεία Βαρδαρίου, και κατέληγε στην Κασσανδριωτική Πύλη, στη σημερινή Πλατεία Συντριβανίου.

Στην περιοχή των δύο αυτών κομβικών πυλών της παλιάς πόλης, έξω από τις οποίες αναπτύσσονταν τα πλουσιότερα τμήματα των νεκροταφείων της, οι εργασίες κατασκευής σταθμών του Μετρό φέρνουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες, που ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα αντιπροσωπευτικές πολλών περιόδων ζωής της πόλης έρχονται στο φως και κατά την κατασκευή των δύο άλλων σταθμών του Μετρό που βρίσκονται εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: