12 Ιανουαρίου 2023

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

 

 

Πάντα μπερδεύουν εννοιολογικά δύο επιρρήματα της ελληνικής γλώσσας το τέως με το πρώην; Βρήκα κάποια άκρη.

***

Μοιάζουν με συνώνυμα αλλά δεν είναι. Για να γίνει κατανοητό, αν ο Κυριάκος χάσει τις εκλογές την Ανοιξη θα είναι τέως, ο Σαμαράς κι ο Τσίπρας είναι πρώην.

***

 Δεν το γρουσούζεψα, γιατί αν το έπραττα,  θα έλεγα ότι ο Κυριάκος θα είναι τέως οταν ο Τσίπρας θα είναι νυν.

***

Οσο για τον Βασιλiά Κωνσταντίνο, τον λέμε τέως κι όχι πρώην γιατί ήταν ο τελευταίος του είδους.

***

Διάβασα με έκπληξη ότι ο πρόεδρος της Βουλής στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον τέως, εξέφρασε την άποψη ότι η ιστορία ακριβοδίκαια θα τον κρίνει για τη βασιλεία του. Τι ήθελε να πει ο ποιητής ή τι απέφυγε να πει , το καταλάβαμε όλοι. Πρόεδρε με τέτοιες δηλώσεις σε βλέπω σύντομα τέως.

***

Η ιστορία έγραψε μια ταραχώδη, αποτυχημένη βασιλεία , που προκάλεσε εκτροπή και κατάλυση της Δημοκρατίας.

***

Με αφορμή λοιπόν τον θάνατο του τέως ακούστηκαν πολλά και θα δούμε ακόμη περισσότερα. Η κοινωνία στάθηκε στο ύψος της περιστάσεως, με διακριτική κριτική αλλά και σιωπή, ενώ δεν έλλειψαν και οι ακρότητες από νοσταλγούς αλλά και από ανίερους σχολιαστές.

***

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ιερά Σύνοδος κι αν θα εμμένει στο "νίκας τοις βασιλεύσι" και αποδώσει βασιλικές τιμές στον μεταστάντα. Καθόλου παράξενο, ο καθένας ζει στον κόσμο του.

***

Τι κρατάω στη μνήμη μου από την περίοδο του τέως. Πολλούς συμπρωταγωνιστές, Γαρουφαλιά, Τσιριμώκο, Νόβα, Στεφανόπουλο, Μητσοτάκη κ.α. και φυσικά το ειδύλλιο με την Αλίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: